Så här beställer du vin

2017 Barbera d’Alba San Stefanetto (74647) – Piero Busso

Ekologiskt

295,00 kr

2017 Barbera d'Alba San Stefanetto är ett underbart smakrikt och komplext vin av ovanlig hög kvalité på barberadruvan. Det har en utmärkt balans mellan frukttoner, mogna och tydliga men mjuka tanniner samt en välbalanserad syra. En underbar lång, smakrik eftersmaken med fruktiga toner. Ett vin man gärna kombinerar med mat.

Beställ här

Vinfirman Piero Busso bildades år 1953 av Pieros pappa. Vinegendomen ligger i Neive i Barbaresco. Piero Busso ägs och drivs av hela familjen som består av Piero, hans fru Lucia, dottern Emanuela och sonen Pierguido. Idag äger de 10 hektar och den årliga produktionen ligger på 45 000 flaskor. Piero Bussos filosofi är att göra viner som framhäver terroiren som druvorna växer i. Vinerna speglar både druvans växtplats, årgången och ursprunget. Han har största respekt for naturen och arbetar därför enligt ekologiska principer och använder inte bekämpningsmedel, konstgödning eller andra industriella tillsatser.

Druvorna i Barbera d’Alba San Stefanetto kommer från vingården San Stefanetto som ligger i Treiso. Vingården ligger på ungefär 400 meter över havet och är en brant vingård som vetter mot sydost. Jordmånen består av kalkrik sten. Piero Busso äger endast 0,5 hektar av vingården, där vinstockarna planterades år 1984. Druvorna skördas för hand.

Musten har jäst i ståltankar, sedan lagras vinet i begagnade fat, dels stora fat och dels barrique (små ekfat), i 14 månader och minst sex månader i flaska.

Årlig produktion är ungefär 4.000 flaskor per år.

 

Doft

En stor komplex bärig doft med toner av körsbär, bigarråer, plommon och björnbär, samt kryddor, choklad, ceder och tjära.

Smak

Skördeuttaget är mycket lågt och resultatet har blivit ett koncentrerat, fylligt och saftigt vin. Druvorna växer på bästa vingårdsläget med mycket solexponering, vilket förklarar de mogna bärtonerna. Vinet är komplext och elegant och har inslag av mineraltoner, vildhallon, björnbär, blåbär, körsbärskärnor, vildhallon ceder och fatkryddor. San Stefanetto har en utmärkt balans mellan frukttoner, mogna och tydliga men mjuka tanniner samt en välbalanserad syra. En underbar lång, smakrik eftersmaken med fruktiga toner.

Lagring

Drick 2019-2027.

Mat

Det här är ett fylligt och smakrikt barberavin med frisk syra, så vi rekommenderar smakrika maträtter med krämiga tillbehör. Krämiga pastarätter, eller saftiga pastarätter som till exempel pappardelle passar utmärkt. Smakrikt viltkött som råvara blir också en bra kombination. Vällagrade ostar, gärna gjorda på getost, blir fantastiskt gott.

Tips

Lufta gärna två timmar innan avnjutning. Serveras vid 16-20 grader.

Dela med dina vänner