Så här beställer du vin

2018 Barbera d’Alba Superiore (nr 71848) – Josetta Saffirio

179,00 kr

Säljs i låda om 6 flaskor

Ny årgång från kundklubbsfavoriten Josetta Saffirio! 2018 Barbera d’Alba Superiore är en stiltypisk och fruktdriven Barbera d’Alba med stort användningsområde.

Beställ här

1977 övertalade Ernesto Saffirio sin dotter Josetta, som då var lärare i önologi (vinkunskap) i Alba, att ta över deras lilla vingård i Monforte i närheten av Alba i Piemonte. 1985 gjordes den första Barolon med egen etikett i ytterst små kvantiteter. Fram till 1992 gjorde man vinet men tog sedan, till allas bestörtning, ett uppehåll fram till 1999. Då klev Josettas dotter Sara in i handlingen. Med en total dedikation utvecklar hon vingården mot nya höjder och produktionen och utbudet ökar för varje år.

Druvorna till det Barbera d’Alba Superiore kommer från underappellationen Castelletto och jordmånen här kallas för ”Elveziano”. Den består av en gammal havsbotten som höjts upp till dagens altitud och är mycket rik på mineraler och kalk. Sedan årgång 2015 är klassifikationen uppdaterad till Superiore. Druvorna plockas för hand och avstjälkas innan pressning. Druvjuicen jäser sedan i temperaturkontrollerande tankar, genomgår malolaktisk jäsning och dras sedan om till stora ekfat av slavonsk ek där vinet lagras i 12 månader.

Doft

2018 Barbera d’Alba Superiore har en ren och stor bärig doft med inslag av körsbär, hallon, plommon, blommor, lakrits och en hint av choklad.

Smak

Barbera d’Alba Superiore är ett fräscht och fruktigt vin med smak av körsbär, mogna hallon, björnbär, vanilj, lakrits och örter. Tanninerna är sammetslena och bidrar till en bra struktur och ett gott, torrt avslut. Eftersmaken är lång, fruktig och uppfriskande.

Lagring

Bäst 2020-2024

Mat

Vinet är smakrikt, har mjuka tanniner och en hög syra, vilket gör att det passar till många olika typer av maträtter som till exempel grillat fågel och rött kött, bufféer, hamburgare med nötkött eller halloumi, pastarätter med kyckling eller en vällagad pizza.

Dela med dina vänner