Så här beställer du vin

2017 Chambolle-Musigny Premier Cru Les Charmes (nr 79850) – Jean-Claude Boisset

1.099,00 kr

2017 Chambolle-Musigny Premier Cru Les Charmes släpps årligen i enbart 1500 flaskor. En stor Bourgogne!

Beställ här

Jean-Claude Boisset började sin framgångsrika bana i vinbranschen på 1960-talet. Han sålde viner i egenskap av négociant men började också göra eget vin på druvor från Bourgogne. Hans arbete under 60-talet la därmed grunden för det som idag är Frankrikes tredje största vinproducent; Boisset-gruppen. I portföljen finns vingårdar i två världsdelar med vinhus i såväl Frankrike, Kanada och USA. Vinerna som bär hans eget namn – Jean-Claude Boisset – tas fram med ambitionen att presentera det bästa från Bourgognes olika vinodlingslägen. Ledmotivet är elegans, renhet och respekt för ursprunget. Boisset – som idag drivs av Jean-Claudes barn – har långsamt byggt upp sin portfölj av viner där vinerna från de olika appellationerna alla görs i små kvantiteter årligen (i snitt 11 fat per cuvée). Målet är att låta rankorna göra jobbet och ha så lite intervention i vineriet som möjligt. Vinernas är koncentrerade, runda och expressiva i en tydlig terroirdriven stil. ”När människan är tyst kan jorden tala” är mottot.

2017 Chambolle-Musigny Premier Cru Les Charmes är ett stort vin – både till läge och årgång. Chambolle-Musignys vingårdar ligger i hjärtat av Côte de Nuits och är kända för att ge viner med finess och elegans och en uttalad silkighet. Appellationen är en av de minsta och mest fragmenterade – 97 hektar är Village-klassificerat, 50 hektar är premier cruer medan 25 hektar kan stoltsera med epitetet grand cru. Av de 22 premier cru-vingårdarna är Les Charmes en av de mest kända. Jordmånen är relativt stenig. Jean-Claude Boisset har farmat denna vingård ekologiskt sedan 2009, men har valt att inte certifiera den. Druvorna handskördades och samlades in i 20-kiloskorgar. 50% av druvorna avstjälkades men krossades inte utan fördes över hela till tankar med hjälp av gravitation. Resterande del macererades i 22 dagar (varav 7 dagars kallmacerering). Jäsning skedde med egna jäststammar. I fatkällaren spenderade vinet 18 månader på sin jästfällning på 35% ny, lättrostad ek.

Doft

Stiltypisk, stram och komplex doft med inslag av mörka bär, lingon, skogsbädd, örter och kryddor.

Smak

Fruktig smak med inslag av fat och fatkryddor, hallon, mogna jordgubbar, örter, nougat och en liten rökig karaktär. Välbalanserad och smakrik med en fin silkig avslutning.

Lagring

Bäst 2020-2030

Mat

Vildfågel eller annan fet fågel. Passar också till inte alltför smakrika rätter av lamm- eller nötkött.

Dela med dina vänner