Så här beställer du vin

2017 Chinon Clos de la Dioterie (nr 92278) – Charles Joguet

Ekologiskt

449,00 kr

Ny årgång! 2017 Chinon Clos de La Dioterie är Charles Joguets prestigevin. Lågt skördeuttag, 80 år gamla vinstockar och ekologisk vinmakning ger stor koncentration, komplexitet och mycket god lagringsbarhet. Cabernet franc när det är som allra bäst!

Beställ här

Domaine Charles Joguet i Chinon är en av de mest välrenommerade producenterna i Loiredalen. Grundades 1957 av Charles själv som då också hade påbörjat en bana som konstnär. Vinerna som görs här karaktäriseras av respektive vingårds terroir och man blandar inte druvor från olika gårdar. Med låga skördeuttag och en oerhört hög ambitionsnivå gör man mycket prisvärda viner oavsett kvalitetsnivå. De mest berömda vinerna är Clos du Chene Vert och Clos de La Dioterie, men man gör även ett antal andra viner i lägre prisklasser, varav en vit chenin blanc. Charles Joguet har dragit sig tillbaka från den operativa skötseln av domainen och ägnar numera större delen av sin tid till sin konst. Nu sköts vingården av de starka personligheterna Jacques Genet, ahsn dotter Anne-Charlotte Genet och Kevin Fontaine. Man arbetar biodynamiskt och med hänsyn till årstidernas rytm och det naturliga kretsloppet, med stor respekt för natur och tradition.

2017 Chinon Clos de La Dioterie är Charles Joguets prestigevin och vingården ligger mindre än 100 meter från vineriet. Vingården är inte större än 2,22 hektar och cabernet franc-rankorna planterades mellan 1930-1940. Receptet på detta intensivt koncentrerade och långlivade vin är alltså låga skördeuttag och mer än 85 år gamla vinstockar – resultatet är essensen av finess med sin djupa harmoni mellan frukt, syra och tannin. Fatlagringen äger rum i 1-3 år gamla ekfat under 18 månader. Det är svårt att inte charmas av detta vin,  men det är ännu ungt och behöver några år i källaren för att öppna upp sin fulla potential.

Doft

Ung doft av jordgubb, vildhallon och svarta vinbär, peppar, färska örter och stenig mineral.

Smak

En komplex smak av svart och röda bär, örter, sten, peppar och kryddor. Strama men aptitliga tanniner och en lång eftersmak.

Lagring

Bäst 2020-2032

Mat

Vildfågel som duva, vildand, fasan etc. Lagrade hårdostar, grillat mörkt kött eller en fyllig Boeuf Bourgignon.

Dela med dina vänner