Så här beställer du vin

2017 Chinon Les Varennes du Grand Clos Magnum (nr 92248) – Charles Joguet

Ekologiskt

699,00 kr

2017 Chinon Les Varennes du Grand Clos Magnum är Loire i storformat när det är som allra bäst. Denna ekologiska, småskaliga vingård gör viner att imponeras av.  Magnumflaskan möjliggör en längre lagring med fantastisk utveckling.

Beställ här

Domaine Charles Joguet är en av de mest välrenomerade producenterna i Chinon som ligger i hjärtat av Loire. Företaget grundades 1957 av Charles själv som då också hade påbörjat en bana som konstnär. Vinerna som görs här karaktäriseras av respektive vingårds terroir och de blandar inte druvor från olika gårdar. Med låga skördeuttag, och en oerhört hög ambitionsnivå, gör de mycket prisvärda viner oavsett kvalitetsnivå. De mest berömda vinerna är Clos du Chene Vert och Clos de La Dioterie, men de gör även ett antal andra viner i lägre prisklasser varav en vit chenin blanc. Charles Joguet har dragit sig tillbaka från den operativa skötseln av egendomen och ägnar numera större delen av sin tid till den avbrutna karriären som konstnär. Nu sköts vingården av Jacques Genet, Kevin Fontaine och Anne-Charlotte Genet som arbetar hårt och hantverksmässigt i fas med årstidernas rytm och det naturliga kretsloppet av vinstockar, med en stor respekt för natur och tradition.

Les Varennes du Grand Clos magnum är gjord på druvor från 50-åriga rankor, fatlagrades försiktigt i en stil och är gjord är både pigg och komplex och visar upp cabernet francdruvan från sin bästa sida. Vingården ligger på en kulle med djup kiselhaltig lerjord med kalksten och sägs vara receptet till att vinern från Chinon kan lagras så länge. Den ekologiskt skötta vingården är enbart 4,61 hektar och planterades i omgångar mellan 1962 och 1976. Vinet lagrades u stora ek fûts i 15-16 månader innan slutgiltig blending och fick därefter vila ytterligare två månader innan buteljering. Les Varennes du Grand Clos kännetecknas av sin finess – förutom struktur finns också en utsökt harmoni i frukten, en frisk syra och finstämda tanniner. Vinet går att avnjuta redan idag, men särskilt i detta magnumformat har den ett långt liv framför sig.

Doft

2017 Chinon Les Varennes du Grand Clos Magnum har en inbjudande och mörkfruktig doft med inslag av skogsbär, solmogna hallon, röda vinbär och fikon . Dessutom toner av peppar, grön paprika, färska örter, muskot och ceder.

Smak

Smaken är ännu ung med fruktiga inslag av skogsbär, hallon, slånbär, örter , peppar och ceder. Vinet är medelfylligt med en pigg syra och tanniner har gott grepp. Lång, fräsch finish fylld av bär och färska örter.

Lagring

2020-2032

Mat

Vinets fräscha elegans gör sig perfekt till lamm eller kalv, gärna med rosmarin, vitlök, svamp och gräddiga tillbehör.

Dela med dina vänner