Så här beställer du vin

2017 Firehawk McLaren Vale Shiraz (nr 95881) – Dandelion Vineyards

199,00 kr

Släpps i Systembolagets tillfälliga sortiment den 27 mars 2020.

Firehawk McLaren Vale Shiraz från Dandelion Vineyards är en klassisk aussie-shiraz som passar väl till grillat.

Beställ här

Australiska Dandelion Vineyards är en vingård som gått från klarhet till klarhet. Firman grundades så sent som 2007 av äkta paret Elena och Zar Brooks samt vännerna Carl Lindner och Bradley Rey. Efter det har priserna haglat över dem; deras 2008 Lionheart of the Barossa förärades med höga 95 poäng av James Halliday och 2010 utsågs Elena till ”Young Gun Australian Winemaker of the Year”, för att nämna några. Dandelion själva tillskriver sin framgång till lång erfarenhet, gamla fina vingårdar och hantverksmässig vinmakning. De beskriver vingårdarna som sin familj och vinerna som sina barn där målet är att alltid lyfta fram essensen i varje enskilt vin.

Namnet Dandelion (maskros) kommer från en önskan att inte se djävulen i varje ogräs utan istället uppmuntra maskrosor bland vinrankorna. Maskrosen hjälper till att hålla borta oönskat vinterogräs under årets kalla månader samtidigt som det bidrar till god marktäckning på sommaren – dessutom menar man skämtsamt att maskrosens bollformade fröställningar (på engelska kallade ”wishing clocks”) kan hjälpa till att uppfylla önskningen om en god årgång varje vår.

Vinifikation

Firehawk McLaren Vale Shiraz är en single vineyard belägen högt uppe på en uråldrig åsrygg som överblickar McLaren Vale, Willunga och St Vincent-gulfen. Firehawk är en inhemsk rovfågel som ofta syns flyga över vingårdarna och verkar därmed som fågelskrämmor för andra fåglar, kaniner och andra djur som annars gärna äter upp vingårdens druvor. De handskördade druvorna plockades av familj och vänner till vinmakarparet under andra veckan i maj. Druvorna krossades varsamt och fördes över till öppna jäskar. Efter 14 dagars jäsning pressades vinet (basket press) och fördes därefter vidare till franska barriquer (1/3 ny ek) där det spenderade 26 månader innan buteljering.

Doft

Doften är koncentrerad och fruktig med inslag av björnbär, charkuterier, svartpeppar, nymalda kaffebönor, plommon, choklad och fat.

Smak

Smaken är stor och fyllig med tydlig fruktkaraktär och en god balans mellan syra och kropp. Eftersmaken är lång och druvtypisk med en tilltalande pepprighet,

Lagring

Bäst 2020-2023

Mat

En god följeslagare till grillat – såväl köttbiten som fina hantverkskorven. Passar även väl till hemgjord pizza.

Tips

Servera vid 16-18 grader i glas med stor kupa.

Dela med dina vänner