Så här beställer du vin

2017 Gevrey-Chambertin (nr 73873) – Jean-Claude Boisset

599,00 kr

2017 Gevrey-Chambertin släpps i enbart 3000 flaskor årligen. 2017 var en storartad årgång i Bourgogne.

Beställ här

Jean-Claude Boisset började sin framgångsrika bana i vinbranschen på 1960-talet. Han sålde viner i egenskap av négociant men började också göra eget vin på druvor från Bourgogne. Hans arbete under 60-talet la därmed grunden för det som idag är Frankrikes tredje största vinproducent; Boisset-gruppen. I portföljen finns vingårdar i två världsdelar med vinhus i såväl Frankrike, Kanada och USA. Vinerna som bär hans eget namn – Jean-Claude Boisset – tas fram med ambitionen att presentera det bästa från Bourgognes olika vinodlingslägen. Ledmotivet är elegans, renhet och respekt för ursprunget. Boisset – som idag drivs av Jean-Claudes barn – har långsamt byggt upp sin portfölj av viner där vinerna från de olika appellationerna alla görs i små kvantiteter årligen (i snitt 11 fat per cuvée). Målet är att låta rankorna göra jobbet och ha så lite intervention i vineriet som möjligt. Vinernas är koncentrerade, runda och expressiva i en tydlig terroirdriven stil. ”När människan är tyst kan jorden tala” är mottot.

2017 Gevrey-Chambertin släpps årligen i endast 3000 buteljer. Staden Gevrey-Chambertin är en stor stad belägen i norra Côte de Nuits. Det är också en av de största kommunappellationerna i Bourgogne med sina 330 hektar. Druvorna är planterade på mellan 240 och 280 meter och den kalkrika jordmånen består av stora proportioner märgel. Druvorna till detta vin kommer från flera vingårdar i norra delarna av kommunen (parcellerna Billard on Brochon och Aux Echezeaux) med 40 år gamla rankor. Man använder inga gödningsmedel och nyttjar miljövänliga skadedjursbekämpningsmetoder. Skörden inleddes den 13 september 2017 då de handskördade druvorna fraktades i 20-kilos korgar till vineriet. Första selekteringen skedde redan i vingårdarna men en andra selektering genomfördes också vid sorteringsbord i vineriet. 50% av druvorna avstjälkades (men krossades inte) och fördes med hjälp av gravitation till jästankar. De resterande 50 procenten macererades som hela klasar i 22 dagar (varav 7 dagars kallmaceration). Man använde endast egna jäststammar och tillsatte inga tillsatser (varken enzymer, tanniner eller sulfit). I lagringskällaren spenderar vinet 16 månader på sin jästfällning på 40% ny fransk ek som rostats på låg temperatur för att enbart ge en liten smakpåverkan på vinet. Vinet buteljerades i mars 2019.

Doft

Stiltypisk, fruktig doft med inslag av hallon, lingon, skogsbädd, örter och kryddor.

Smak

Fruktig smak med inslag av fat och fatkryddor, hallon, mogna jordgubbar, örter, nougat och en liten rökig karaktär. Välbalanserad och smakrik med en fin silkig avslutning.

Lagring

Bäst 2020-2026

Mat

Vildfågel eller annan fet fågel. Passar också till inte alltför smakrika rätter av lamm- eller nötkött.

Dela med dina vänner