Så här beställer du vin

2017 Gevrey-Chambertin (nr 95033) – Trapet Père & Fils

Ekologiskt

599,00 kr

SLUTSÅLD

2017 Gevrey-Chambertin från Trapet är ett smakrikt, kryddigt och nyanserat vin med inslag av jordgubbar, blåbär, björnbär och en väl integrerad fatkaraktär.

Domaine Trapet är en av de klassiska producenterna i Gevrey Chambertin och producerar idag allt från Marsannay till Chambertin Grand Cru. Sonen Jean-Louis har lyft kvalitetsnivån ytterligare genom att jobba ännu mer minutiöst i vingårdarna efter biodynamiska principer. Han har även förnyat filosofin i vinieriet genom att bland annat sluta med filtering för att behålla mer av vinets naturliga karaktär. Det hårda arbetet har resulterat i att Domaine Trapet idag räknas som en av de absolut främsta producenterna i området.

Gevrey-Chambertin består av 315 hektar village-vin, 84 hektar 1er cru och 55 hektar grand cru. Namnet Gevrey kommer troligtvis från det romerska namnet Gibracois. Det är en av Bourgognes allra äldsta vingårdslägen och nämns redan på 500-talet (27 rader rankor som dateras tillbaka till 100-talet har nyligen hittats i utgrävningar). Gevrey-en-Montagne var också den första by att ta sitt namn efter områdets mest kända läge; Chambertin, och blev således Gevrey-Chambertin. Områdets viner är mörka och extraherade med fatkaraktär och vinmakarna i Gevrey är nästan alltid de som skördar sist. Viner från Gevrey-Chambertin skiljer sig dock åt i stil beroende på vingårdsläge och vinmakarpraxis, men man själva menar att Gevreys kraftfullare röda viner passar på hösten och vintern tillskillnad från exempelvis Chambolle som bör drickas på vår och sommarTrapets 2017 Gevrey-Chambertin är gjord på druvor från kommunvingårdar i mycket bra lägen så som Deree, Champerrier, Petite Jouise och Clos de Combe. Vinet fick jäsa i öppna fat med 30 procent stjälkar på ett så naturligt sätt som möjligt utan att tumma på kvaliteten. Därefter lagrades det i små franska ekfat (30-75% ny ek beroende på årgång).

Doft

Nyanserad, och fruktig doft med toner av jordgubbar, hallon, blåbär och björnbär samt  inslag av fat.

Smak

Nyanserad och kryddig smak, smakrikt med inslag av röda och mörka bär, eleganta syror och mjuka tanniner. Lång, elegant eftersmak.

Lagring

Bäst 2020-2030

Mat

Perfekt till rätter av fågel och vitt kött eller lite mildare rätter av vilt-, lamm- eller nötkött.

Tips

Serveras vid 16-17°C. Om vinet dricks ungt, lufta minst 1 timme i karaff före avnjutning.

Dela med dina vänner