Så här beställer du vin

2017 Langhe Nebbiolo (nr 72491) – Josetta Saffirio

185,00 kr

Säljs i låda om 6 flaskor!

Langhe Nebbiolo från Josetta Saffirio har en härlig doft och smak av jordgubbar, körsbär, hallon, bigarråer, plommon, viol och kryddor. Här finns redan en fräschör och silkeslena tanniner.

Beställ här

1977 övertalade Ernesto Saffirio sin dotter Josetta, som då var lärare i önologi (vinkunskap) i Alba, att ta över deras lilla vingård i Monforte i närheten av Alba i Piemonte. 1985 gjordes den första Barolon med egen etikett i ytterst små kvantiteter. Fram till 1992 gjorde man vinet men tog sedan, till allas bestörtning, ett uppehåll fram till 1999. Då klev Josettas dotter Sara in i handlingen. Med ett totalt engagemang utvecklar hon vingården mot nya höjder och produktionen och utbudet ökar för varje år.

Jordmånen där druvorna har växt kallas ”Elveziano” och består av marina avlagringar som över tid tryckts upp till dagens ytnivå och innehåller bl.a. spår av fossil och kalk. Druvorna plockas för hand och får jäsa i temperaturkontrollerade ståltankar. Efter den malolaktiska jäsningen dras vinet över till stora ekfat där det lagras i 12 månader.

Doft

Insmickrande, aromatisk och bärig doft med inslag av jordgubbar, körsbär, bigarråer, vildhallon och blommor.

Smak

Ung, bärig och fruktig smak av mogna jordgubbar, körsbär, vildhallon, plommon, viol och kryddor. Langhe Nebbiolo är ett medelfylligt vin, och har en fin tanninstruktur med mogna tanniner som balanserar bra med frukten och syran. Vinet har en bra längd med bäriga inslag. Gott matvin!

Lagring

Bäst 2019-2024.

Mat

Det här är ett ypperligt matvin som gör sig allra bäst till smakrika kötträtter, lagrade hårdostar och tillagad svamp.

Tips

Dricks vid 17-18 grader. Lufta gärna en timme i karaff före avnjutning.

Dela med dina vänner