Så här beställer du vin

2017 L’Appel des Sereines (nr 72531) – François Villard

159,00 kr

2017 Appel des Sereines är ett mycket prisvärt vin med en mycket smak och tydlig karaktär från syrahdruvan. De fruktiga tonerna av björnbär, bigarråer och plommon kompletteras av de animaliska inslagen som påminner om bacon och italiensk salami. Vinet är medelfylligt och har ett långt fruktigt och kryddigt avslut.

Beställ här

Robert Parker har omtalat François Villard som en av de stora stjärnorna i Norra Rhône. Och vi kan bara hålla med. Det är verkligen imponerande hur han snabbt har byggt upp en bred portfölj av spännande kvalitetsviner från olika ursprung i regionen. Richard Hemming på jancisrobinson.com listar François Villard som en av sina favoritvinmakare i hela Rhône-regionen för årgång 2017, vilket gör det extra kul att vi lanserar just årgång 2017.

François har en kort historia inom vinverksamhet, han började jobba på en restaurang, och samtidigt som vinintresset ökade blev han efter några år sommelier. Genom bekantskaper fick han möjligheten att köpa mark i Norra Rhône, och år 1989 planterade han de första vinstockarna. Han hade alltså ingen erfarenhet av att odla druvor eller producera vin, men fick i början hjälp av en erfaren vinproducent han kände och kunde därför komma igång snabbt. Två år senare beslutade han sig för att satsa på vinproduktion på heltid, och producerade samma år sitt första vin av egna och köpta druvor.

2017 L’Appel des Sereines är ett mycket prisvärt vin, med en mycket tydlig druvkaraktär. Letar man efter ett typiskt syrahvin, behöver man inte leta längre. Det finns här!

Druvorna kommer från odlingar i fyra olika områden; Ardoix i Saint Joseph, Chavanay söder om Château Grillet, Saint-Michel-sur-Rhône och Vérin nära Condrieu. Vinstockarna är i snitt 12 år gamla. Druvorna plockas för hand. 25 % av druvorna kallmacereras, sedan separeras druvorna från stjälkarna innan de skickas till ståltankar för att jäsa. 50 %  av vinet har lagrats i stora fat som kallas foudre, och resterande i ståltank.

Doft

Ren, koncentrerad doft av björnbär, plommon, blåbär, svarta vinbär, viol, svartpeppar och kompletteras med inslag av franska örter.

Smak

Smaken är bärig med toner av björnbär, bigarråer, plommon och en hint av svarta vinbär. De bäriga tonerna är i full harmoni med de animaliska inslagen som påminner om bacon och italiensk salami. Tanninerna är mogna och ger bra struktur i vinet. I eftersmaken kommer även inslag av mineral, lakrits och kryddor in. Vinet är medelfylligt och har ett långt fruktigt och kryddigt avslut, med tydliga tanniner. Det här är ett smakrikt, men samtidigt ett elegant vin.

Lagring

Bäst 2020-2022. Vid lagring kommer blommiga toner av viol och rosor fram.

Mat

Serveras gärna vid cirka 17 grader. Vinet är smakrikt och serveras gärna till smakrika rätter, förslagsvis grillat eller ugnsstekt lamm, älg eller oxkött.

Dela med dina vänner