Så här beställer du vin

2017 Les Cailloux Châteauneuf-du-Pape (nr 79121) – Domaine André Brunel

349,00 kr

Stor komplex doft och smak med inslag av mogna röda bär, franska örter, lakrits, samt en diskret ekfatston. Ett koncentrerat och elegant vin med generös kropp och lång eftersmak med mineraltoner.

The Wine Advocate: 93+ poäng

Vinet finns i flera Systembolagsbutiker, klicka här!

Beställ här

Av ett gammalt dokument får man veta att André Brunel köpte mark i byn Châteauneuf av biskopen i Avignon år 1735. Brunel planterade vinstockar och sålde vin i fat bland annat till Bourgogne. Många generationer senare, har familjen Brunel utökat vingården och äger i dag totalt 50 hektar, varav 18 hektar i Châteauneuf-du-Pape. I dag består vingårdarna mestadels av grenache, men här finns också mourvèdre, syrah och en mindre del cinsault. Vinrankorna är i snitt över 60 år gamla och de använder inga kemikalier eller gödningsmedel i odlingen. Vingårdens namn Les Cailloux har sitt ursprung från ”cailloux roulés” eller ”galet roulés” som är det franska namnet på de stora, runda stenarna som är så karakteristiska för distriktet.

Brunel låter druvans och stjälkens fysiologiska mognad avgöra hur mycket som ska avstjälkas före pressning, och det varierar från år till år. Ungefär tretti procent av stjälkarna på grenache-druvan avstjälkas före pressning, de övriga druvorna avstjälkas helt. Brunel låter musten få aningen luftkontakt före och efter jäsningen (för att mjuka upp tanninerna). Grenache lagras 16-20 månader i emaljerade cementtankar, medan syrah och mourvedre lagras i barrique som har använts en eller två gånger tidigare. De filtrerar inte vinet före buteljering, allt för att behålla så mycket smak som möjligt.

The Wine Advocate: 93+ poäng “Because of coulure in the Grenache, the 2017 Chateauneuf du Pape contains less of that variety than normal, with correspondingly higher proportions of Mourvèdre and Syrah. Dark berry and spice notes mark the nose, while the full-bodied palate is tight, but it retains the estate’s hallmark silky texture and plenty of length.”

Doft

Stor komplex doft med toner av solmogna röda bär, plommon, franska örter, lakrits, och en diskret ekfatston.

Smak

2017 Les Cailloux Châteauneuf-du-Pape är mycket smakrikt med inslag av mogna röda bär, mogna färska örter och en hint av fat. Ett koncentrerat, komplext och elegant vin med en generös kropp och en lång eftersmak med mineraltoner.

Lagring

Bäst 2020-2030.

Mat

Det här är ett elegant vin med mycket smak, så välj maträtter med nyanserade smaker. Vi föredrar lamm, rådjur, hjort och oxe, antingen grillat, stekt eller i köttgrytor.

Tips

Lufta gärna en stund i glaset innan servering. Serveras vid ca 18 grader.

Dela med dina vänner