Så här beställer du vin

2017 Lion’s Tooth of McLaren Vale Shiraz Riesling (nr 74564) – Dandelion Vineyards

169,00 kr

2017 Lions Tooth Shiraz Riesling är en sval och modern australiensisk take på norra Rhône som verkligen imponerade på vårt vinteam – ett vin som måste testas!

Beställ här

Australiska Dandelion Vineyards är en vingård som gått från klarhet till klarhet. Firman grundades så sent som 2007 av äkta paret Elena och Zar Brooks samt vännerna Carl Lindner och Bradley Rey. Efter det har priserna haglat över dem; deras 2008 Lionheart of the Barossa förärades med höga 95 poäng av James Halliday och 2010 utsågs Elena till ”Young Gun Australian Winemaker of the Year”, för att nämna några. Dandelion själva tillskriver sin framgång till lång erfarenhet, gamla fina vingårdar och hantverksmässig vinmakning. De beskriver vingårdarna som sin familj och vinerna som sina barn där målet är att alltid lyfta fram essensen i varje enskilt vin. Namnet Dandelion (maskros) kommer från en önskan att inte se djävulen i varje ogräs utan istället uppmuntra maskrosor bland vinrankorna. Maskrosen hjälper till att hålla borta oönskat vinterogräs under årets kalla månader samtidigt som det bidrar till god marktäckning på sommaren – dessutom menar man skämtsamt att maskrosens bollformade fröställningar (på engelska kallade ”wishing clocks”) kan hjälpa till att uppfylla önskningen om en god årgång varje vår.

Vinifikation

När teamet provade detta vin första gången var den spontana reaktionen “men wow, vad häftigt!”. Smakprofilen påminde nämligen mycket om en finessrik klassisk blend från Norra Rhône i typisk svalklimatsstil! För den som inte är bevandrad med Rhônes traditioner kan det tyckas som en märklig blend med 95 % shiraz (eller syrah som den heter i Rhône) och 5% riesling som ju är en vit druva, men i just norra Rhône är det mycket vanligt att vinmakarna blendar i en liten procentuell andel vita druvor (i Rhône använder man sig av viognier). Detta gör man för att ge vinet en tilltalande fräschör. Elena på Dandelion har här valt att göra samma sak fast med druvan riesling. Shirazdruvorna jäser i hela klasar med stjälkar i öppna jäskar tillsammans med rieslingdruvorna. Vinet lagras därefter  i 18 månader på gamla franska ekfat och buteljeras därefter utan filtrering eller klarning). I vårt tycke lyckas hon exceptionellt väl och vi är inte ensamma – vinet har vunnit flera fina utmärkelser:

  • McLaren Vale Wine Show 2019 – Trophy Best Shiraz Predominant Blend
  • Winemaker Challenge International Wine Competition (USA) 2020 – Platinum, 94 Points
  • Critics International Wine Challenge (USA) 2019 – Gold Medal, 93 Points
  • China Wine & Spirits Awards 2019 – Gold Medal
  • New Zealand International Wine Show 2019– Gold Medal
  • San Francisco International Wine Comp 2019 – Gold Medal, 93 Points
  • Woman Wine & Spirit Awards UK 2020 – Gold Medal
  • Sydney International Wine Competition 2019 – TOP 100

Doft

2017 Lion’s Tooth of McLaren Vale Shiraz Riesling har en koncentrerad och fruktig med inslag av björnbär, charkuterier, svartpeppar, blommor, plommon, choklad och fat.

Smak

Smaken är sval och för tankarna till norra Rhône med en god balans mellan syra och kropp. Eftersmaken är lång och druvtypisk med en tilltalande pepprighet.

Lagring

Bäst 2020-2023

Mat

En god följeslagare till grillat – såväl köttbiten som fina hantverkskorven. Passar även väl till hemgjord pizza.

Tips

Servera vid 16-18 grader i glas med stor kupa.

Dela med dina vänner