Så här beställer du vin

2017 Maranges Les Croix Moines Premier Cru (nr 95046) – Camille Giroud

329,00 kr

2017 Maranges Les Croix Moines Premier Cru är ett vin som tjänar på lagring. Redan nu finns toner av vildhallon, syrliga jordgubbar, mineral. Fatkryddor accompanjerar,  tanninerna är behagliga och syran härligt frisk.

Beställ här

Maison Camille Giroud var under 1900-talet kända för att göra supertraditionella viner med lång lagringskapacitet. Ofta omöjliga att dricka unga utan krävde minst 10 års lagring. Runt sekelskiftet fick Camille Giroud nya ägare och gjorde en av Bourgognes mest spännande s k ”Turn Arounds”. Man anställde nyutexaminerade David Croix vilket skulle visa sig vara ett lyckokast. David ändrade stilen helt med mottot att vinerna skall visa terroir och elegans. Han är mycket försiktigt med fatlagring, filtrerar inte och har sänkt skördeuttagen. Resultatet har blivit eleganta viner, men fokuserad, ren och fruktig pinot noir-karaktär som kan drickas unga eller lagras.

2017 var ett riktigt bra år för odlare i Bourgogne med undantag för både hetta och mycket regn under sommaren. Men tack vare en varm vår med tidig blomning och en växtsäsong som på det stora hela löpte på bra med fin druvmognad med god koncentration och i många fall också bra volymer. Camille Girouds 2017 Maranges Les Croix Moines Premier Cru visar med både koncentration och fruktighet att 2017 års viner har en härlig potential både på kort och längre sikt.

Druvorna kommer från 70 år gamla vinstockar i vingården Les Croix Moines som tillhör appellationen Maranges Premier Cru. Vinet har jäst med naturligt förekommande jäst.

Doft

Vinet har en elegant doft med koncentration och djup.  Dofter som kan noteras är vildhallon, jordgubb, lingon och viol samt en diskret ton av fatkryddor och jordmineral.

Smak

2017 Maranges Les Croix Moines Premier Cru är ett ännu ungt vin som tjänar på lagring eftersom frukt, syra och tanniner kommer att integreras för en större upplevelse. Doften är ännu knuten men ger en föraning om mycket av det som kommer att träda fram mer med lagring: vildhallon, syrliga jordgubbar, mineral och fatkryddor. Tanninerna är behagliga och syran härligt frisk. Frukten finns kvar som en ren och frisk ton i den komplexa eftersmaken.

Vinet bör lagras men om du vill dricka redan nu råder vi dig att dekantera vinet i några timmar.

Lagring

Bäst 2023-2027.

Mat

Gott till fågel, eleganta kötträtter från vitt kött eller kalv. Perfekt även anka, samt till smörstekt eller grillad fisk.

Dela med dina vänner