Så här beställer du vin

2017 Mercurey (9557201) – Camille Giroud

269,00 kr

SLUTSÅLD

2017 Mercurey från Camille Giroud är ett ungt vin med frisk ton av lingon och jordgubb, fina tanniner och härlig, matvänlig syra. Vinet kommer att utvecklas mycket fint med något års lagring.

Maison Camille Giroud var under 1900-talet känt för att göra supertraditionella viner med lång lagringskapacitet. Vinerna var ofta omöjliga att dricka unga, och krävde minst 10 års lagring. Runt millennieskiftet fick dock Camille Giroud nya ägare och gjorde en av Bourgognes mest spännande omvandlingar. De anställde nyutexaminerade David Croix som vinmakare,  vilket visade sig vara ett lyckat beslut. David ändrade stilen helt med mottot att göra moderna viner som uttrycker terroir och fruktig elegans. Han är mycket försiktigt med fatlagring, filtrerar inte och har sänkt skördeuttagen. Resultatet har blivit eleganta viner med fokuserad, ren och fruktig pinot noir-karaktär som kan drickas unga, men fortfarande har fint lagringspotential.

2017 var ett riktigt bra år för odlare i Bourgogne med undantag för både hetta och mycket regn under sommaren. Men tack vare en varm vår med tidig blomning och en växtsäsong som på det stora hela löpte på bra med fin druvmognad med god koncentration och i många fall också bra volymer.

Druvorna kommer från 50 år gamla vinstockar. Vinet är betecknat Mercurey som är en by i norra Côte Chalonnaise, granne med Rully. Vinet har jäst med naturligt förekommande jäst.

Doft

Frisk och ren doft med inslag av mogna körsbär, mogna hallon, syrliga jordgubbar, en komplex kryddighet, stenig mineralitet samt ton av vanilj.

Smak

Vinet är fortfarande ungt med ton av lingon, jordgubb, rönnbär, mjuka tanniner och hög syra.

Lagring

Bäst 2021-2025

Mat

Passar utmärkt till vilda eller feta fåglar och även till rätter av fläsk och lammkött utan alltför smakrika tillbehör. Prova även till smörstekt fisk.

Tips

Lufta i karaff i några timmar innan servering om vinet dricks ungt.

Dela med dina vänner