Så här beställer du vin

2018 Nuits-St-Georges Premier Cru Les Damodes (nr 72300) – Domaine de la Vougeraie

699,00 kr

2018 Nuits-St-Georges Premier Cru Les Damodes från Domaine de la Vougeraie förtjusande röda Bourgogneviner – perfekt till fågel och kalv.

Beställ här

Det finns egendomar som har förmånen att arbeta helt utan kompromisser och helt utifrån sina visioner. Det här är en av dem. Domaine de la Vougeraie i byn Premeaux Prissey ägs och drivs av familjen Boisset. Jean-Claude Boisset började sin framgångsrika bana i vinbranschen på 1960-talet. Han sålde viner i egenskap av négociant men började också göra eget vin på druvor från Bourgogne. Hans arbete under 60-talet la därmed grunden för det som idag är Frankrikes tredje största vinproducent; Boisset-gruppen.  Domaine de la Vougeraie såg dagens ljus år 1999. Efter att familjen Boisset från 60- till 90-talet köpt ett en rad olika toppvingårdslägen i både Côte de Nuits och Côte de Beaune. Det första vingårdsläget som köptes var ”Les Evocelles” i Gevrey-Chambertin som anskaffades av Jean-Claude redan 1964. Det kom att dröja över 20 år innan familjen köpte sitt första vingårdsläge i Côte de Beaune. Under 90-talets slut köpte man den kända monopol-vingården Le Clos Blanc (som sägs göra viner som smakar som gyllene nektar) och som endast utgörs av en hektar.  1994 påbörjade man en omdaning mot ekologisk odling. Idag är alla viner biodynamiskt odlade och ekologiskt certifierade. Husstilen har fullkomlig fokus på elegans och att låta varje enskild terroir få spela huvudrollen. Varje enskilt vingårdsläge har sin egen handsydda vinmakningsmetod, vilket innefattar specialgjorda ekfat för jäsning – ett för varje läge. I fatkällaren arbetar man med åtta olika tunnbinderier som alla bidrar med olika nyanser. Allting sker med hänseende till den mån-kalender som styr det biodynamiska vinodlaråret.

2018 Nuits-St-Georges Premier Cru Les Damodes kommer ifrån familjens 0,9 hektar stora parcell i premier cru-vingården Les Damodes. Läget ligger norr om byn Nuits-St-Georges, precis på gränsen till Vosne-Romanée vars silkiga tanninstruktur sägs utlånas till denna premier cru. Jordmånen domineras av kalkhaltig lera täckt av grus i de övre segmenten och ren lera i de lägre. Vinrankorna är genomsnittligen 35 år gamla och vingården arbetas helt i enlighet med den biodynamiska läran. Vinifiering skedde utan industrijäst och 55% av druvorna behölls hela. Efter avklarad fermentering så lagras vinet i 16 månader i 34% ny fransk ek. Limiterad till 3800 buteljer och 120 magnumbuteljer.

Doft

Stiltypisk, fruktig doft med inslag av mörka körsbär, hallon, skogsbädd, kryddor och mineral.

Smak

Smaken är finstämt kryddig i sitt anslag med god balans mellan kropp, syra och silkiga tanniner. Smakintensiteten är god och eftersmaken bär klingande toner av såväl sötaktig mörk frukt som orientaliska kryddor och stenig mineralitet.

Lagring

Bäst 2021-2030

Mat

Rätter med kyckling, kalv eller stekt fisk

Dela med dina vänner