Så här beställer du vin

2017 Papegaai Cinsault (nr 76436) – A. A. Badenhorst Family Wines

155,00 kr

Ny bekantskap i Vinklubben – men knappast för vinälskaren! Smått legendariska vinmakaren Adi Badenhorst gör viner med lika stor personlighet som han själv. 2017 Papegaai Cinsault är en sydafrikansk cinsault i läskande juicig stil som imponerar.

Beställ här

A.A. Badenhorst Family Wines växer, tillverkas och lagras på gården Kalmoesfontein i Swartland. Av egendomens 60 hektar är 28 hektar planterade med vingårdar bevuxna av gamla bushvines i Siebritskloof-delen av berget Paardeberg. Gården ägs av de – enligt dem själva – mycket stiliga kusinerna Hein och Adi Badenhorst. Kusinerna kommer ursprungligen från Constantia där deras farfar var vingårdsansvarig på Groot Constantia i 46 år. Deras pappor växte upp bland rankorna och kom med tiden att rusta upp en förfallen källare som inte hade använts sedan 1930-talet där de börja göra naturviner enligt gamla metoder. Adi (Andre Adriaan) kom själv att växa upp i dess vingårdar där han spenderade sin ungdom med att plocka (stjäla) druvor. Han själv hävdar att allting började på riktigt för honom när Jean Daneel på Buitenverwachting lät honom göra sitt första vin där som 13-åring. Adi kom senare att studera vin i Elsenburg och spenderade därefter några skördar hos bland annat Château Angelus i Bordeaux, Alain Graillot i Rhône och Winter Hills i Nya Zeeland, men också på hemmaplan hos Simonsig, Steenberg och Groote Post för att slutligen vara vinmakare på Rustenberg i nio år. 2008 packade han ihop allting och köpte 60 hektar mark i Paardeberg med sin kusin Hein. Här praktiserar de ekologisk vinodling och gör naturliga viner enligt gamla metoder – precis som sina pappor. Dessa metoder innefattar traditionell vinmakarutrustning som gamla betongkar. Idag har Adi fått en smärre kultstatus i området, bland annat genom sina karaktärsfulla viner, men också som en medlem i Cape Winemakers Guild och som en grundare av Swartland Revolution och Swartland Independent. Dessutom är han en stolt pappa till Samuel Sunnyskies & Ana Kalander, papegojägare, LP-samlare, äggkokarmästare och te-konnässör (för att nämna några av hans självutnämnda egenskaper). Med sitt långa hår och vänliga sätt är han verkligen en karaktär man aldrig glömmer.

2017 Papegaai Cinsault kommer från gamla bush vines som växer vid berget Paardebergs fot. Rankorna växer på obevattnade granitjordar som har naturligt låg avkastning. Druvorna jäser i hela klasar och jäsningen äger rum under cirka två veckor, följt av en maceration tillsammans med skalen i fyra månader. Vinet lagras därefter i stora, gamla ekfat. Vinet innehåller 20% tinta barocca – en druvsort ursprungligen från Portugal som trivs väl i den Sydafrikanska värmen i Swartland. Rankorna planterades på 70-talet och ger koncentrerade och smakrika druvor.

Doft

Vinets doft är generöst parfymerad med aromer av björnbär, bigarråer örter, söta kryddor och tobaksblad

Smak

Smaken har en mjuk men väldefinierad textur med eleganta men greppiga tanniner. Syran bidrar med en frisk fräschör till den medelfyllliga och komplexa kroppen. Vinet är omedelbart njutbart och tilltalande juicigt och mynnar ut i en fruktdriven eftersmak.

Lagring

Vinet kan lagras i ca 3-5 år.

Mat

Passar väl till rätter med fågel, kalv och fläsk

Tips

Servera i stora kupor vid 16-18 grader.

Dela med dina vänner