Så här beställer du vin

2017 Pinot Noir Tradition (74134) – Philipp Kuhn

189,00 kr

Tillgänglig fr o m 25 mars
2017 Pinot Noir Tradition är Philipp Kuhns förtjusande och hyllade spätburgunder – som druvan kallas i Tyskland. I Pfalz är klimatet perfekt för druvan som här levererar generöst örtiga viner som passar till många sorters mat.

James Suckling: 90 poäng

Beställ här

Weingut Philipp Kuhn är en familjeegendom döpt efter dagens ägare och vinmakare, men egendomen omnämns första gången redan 1692. Då beskrevs ägorna som ett blandjordbruk och första skörden av druvor ägde rum först 1922 då man skördade druvor i vingården Kirschgarten för första gången. Idag jobbar Philipp enbart med odling av druvor och tillverkning av vin och hans viner vinner årligen både kritiker och vinälskares hjärtan. År 2020 utsågs han för fjärde gången till “Riesling Champion of the Year” av magasinet Vinum. Philipp Kuhn tog över familjegården i början av 1990-talet när han var endast 20 år gammal och har trots sin ännu relativt unga ålder närmare 30 skördar skördar i bagaget – alltid efter devisen att älska livet och njuta av det i sällskap av gott vin.

Philipp Kuhn håller till i Pfalz som ligger i Rhendalen. Rhenfloden bidrar med värme och de har drygt 2000 soltimmar och knappt 600 liter regn per år. Jordmånen karaktäriseras av massiv kalksten och på vissa ställen har det blåst upp löss – ett mineralrikt sediment. Man äger idag 40 hektar vingårdar där 60% av produktionen är vita viner och hela 40% är vigd åt blå druvsorter. Eftersom Pfalz är Tysklands varmaste vinregion lämpar sig klimatet väl för just blå druvor och på gården finns för Tyskland ovanliga druvsorter som bland annat merlot. De viktigaste druvorna är emellertid riesling och pinot noir (spätburgunder). Alla druvor skördas för hand och han jobbar helt utan kemiska bekämpningsmedel och tillsätter ingen jäst även om han inte har någon ekologisk certifiering. Majoriteten av alla viner som produceras är torra.

Druvorna som ingår i 2017 Pinot Noir Tradition kommer från vingårdslägena Laumersheimer och Grosskarlbacher i Pfalz. Jordmånen, som är typisk för båda lägen, består av lerjord och fin kalksten. Druvorna är odlade enligt certifieringen Fair’N Green och skördas för hand. Efter pressning sedimenteras musten naturlig före jäsningen som pågår mellan två och tre veckor. Vinet lagras sedan i äldre franska 228-liters ekfat i ungefär 16 månader. Philipp är ett stort fan av Bourgogne vilket tydligt märks i vinets seriositet och struktur. Doften är generös med yppiga bäraromer med toppnoter av hallon, smultron, lingon och röda vinbär som kompletteras med kryddiga toner av nejlika, sandelträ och färska örter. Smaken är tight och intensiv med stiltypiskt mjukt snidade tanniner, frisk syra och örtig fruktighet. Smaken är elegant balanserad och klingar av i en lång, kryddig eftersmak. Generöst yppig redan nu – särskilt till mat, men har utan problem ett decennium framför sig i vinkällarens trygga mörker.

James Suckling: 90 poäng “Bold and quite oaky, but with plenty of sour-cherry character, this is a generous pinot noir with a crisp and slightly chewy finish. Organically grown grapes with Fair’n Green certification. Drink or hold. Screw cap”

Doft

Vinet har en generös doft med yppiga bäraromer med toppnoter av hallon, smultron, lingon och röda vinbär som kompletteras med kryddiga toner av nejlika, sandelträ och färska örter

Smak

Smaken är tight och intensiv med stiltypiskt mjukt snidade tanniner, frisk syra och örtig fruktighet. Smaken är elegant balanserad och klingar av i en lång, örtig eftersmak

Lagring

Bäst 2021-2027

Mat

2017 Pinot Noir Tradition är ett ypperligt matvin, och passar till många typer av maträtter, och är ett bra alternativ som grillvin. Vinet har en fräsch syra, finstämda tanniner och en balanserat fruktig karaktär, så vi rekommenderar smakrika rätter som helstekt majskyckling med ugnsbakade grönsaker, pasta, hantverkskorv, hemgjord lyxpizza, eller grönsaksbiffar med en god sallad till.

Dela med dina vänner