Så här beställer du vin

2017 Poggerino Chianti Classico (nr 95518) – Fattoria Poggerino

Ekologiskt

179,00 kr

Fåtal flaskor kvar i butik

2017 Poggerino Chianti Classico är en ekologisk och biodynamisk vingård som levererar en stiltypisk och charmerande chianti classico – som gjord för att njuta till det italienska köket.

Beställ här

Fattoria Poggerino är en liten familjevingård som ligger i Radda i Chianti. De hyser den allra största respekt för naturen, och praktiserar ekologisk och biodynamisk odling. Vingården drivs idag av syskonen Piero och Benedetta. Piero är utbildad agronom och oenolog, med fast övertygelse för de biodynamiska principernas vikt för att skapa vin. Han spenderar så mycket tid i vingårdarna att han lokalt är känd som “vinmakaren som känner och omtalar alla sina vinstockar med namn”. Fattoria Poggerino omfattar idag 43 hektar, varav 12,5 hektar är vigd åt vinodling. Vingårdsnamnet Poggerino kommer från ordet “poggio” som betyder kulle, eftersom alla hus som tillhör vingården ligger på just en kulle. Vinfälten ligger i de kallaste delarna av Chianti, på 450 till 500 meter över havet i syd och sydvästlig riktning. Det skapar möjlighet för rankorna att bada i värme på dagarna samtidigt som nätternas kyla göra att vinernas fräschör bibehålls. Jordmånen, som de lokalt kallar “galestro” är mycket stenig och ger bra dränering. Den långa mognadsprocessen och den väldränerade jordmånen bidrar till att sangiovese utvecklas på bästa möjliga sätt.

Druvorna till 2017 Poggerino Chianti Classico skördades för hand med en rigorös kontroll av varje druvklase. Druvorna transporteras därefter varsamt till vineriet i  små lådor (för att druvorna skall komma fram i så fint skick som möjligt), där jäsningen sakta påbörjades i temperaturkontrollerade så kallade rotofermentorer där skalen rörs om tillsammans med musten. Poggerini nyttjar såväl modern teknik som gamla traditioner i sin vinmakning. Jäsningen och den malolaktiska jäsningen sker i cementtankar. De tillsätter ingen jäst eller enzymer utan låter den naturliga jästen som sitter på druvornas skal initiera jäsningen. Lagringen sker i stora, begagnade slavonska ekfat på 2000 och 2500 liter, samt franska tonneauxfat. Fatlagringen äger rum i 12 månader, och därefter blandas vinerna från de olika faten innan de buteljeras. Poggerino varken filtrerar eller klarar vinet – all stabilisering sker med hjälp av gravitationen. Vinet ligger därefter minst åtta månader i flaska före lansering.

Årgång 2017 var ett svårt år för regionen Chianti Classico. Det var ett varmt och torrt år, och för många producenter var produktionen en tredjedel lägre jämfört med ett normalt år. Kvaliteten har visat sig variera mycket mellan producenterna, och vi är mycket glada över att just Poggerino är en av de producenter som har lyckats bra detta svåra år.

Doft

Vinet är ännu ungt och vi rekommenderar någon timmas dekantering för att låta aromerna få syre i syfte att öppna upp sig. Vinet doft är packad med aromer av röd frukt som röda körsbär, röda plommon, röda vinbär och mogna tranbär, samt inslag av örter, läder och tobak.

Smak

Frukttonerna i doften återkommer i smaken. Vinet är elegant, samtidigt som det har en kraft och en tydlig karaktär. Stiltypiskt kan man klassa Poggerinos Chianti Classico åt det traditionella hållet med uppstramande tanniner, elegant frukt och en lång, uppfriskande eftersmak av röda bär.

Lagring

Vinet vinner på lagring, och är bäst mellan 2020 och 2030.

Mat

2017 Poggerino Chianti Classico är ett klassiskt vin med elegans och tydliga tanniner. Till vinet rekommenderar vi att du serverar milt kryddad mat, och gärna med feta och krämiga inslag.

Dela med dina vänner