Så här beställer du vin

2017 Santenay (nr 70496) – Camille Giroud

319,00 kr

Santenay 2017 har en härlig rödfruktig doft och smak. De mogna tanninerna gifter sig mycket bra med frukten och resultatet blir ett smakrikt, elegant och mjukt vin med lång eftersmak.

Beställ här

Maison Camille Giroud var under 1900-talet kända för att göra supertraditionella viner med lång lagringskapacitet. Ofta omöjliga att dricka unga utan krävde minst 10 års lagring. Runt sekelskiftet fick Camille Giroud nya ägare och gjorde en av Bourgognes mest spännande förändring och utveckling. Man anställde nyutexaminerade David Croix vilket skulle visa sig vara ett lyckokast. David ändrade stilen helt med mottot att vinerna skall visa terroir och elegans. Han är mycket försiktigt med fatlagring, filtrerar inte och har sänkt skördeuttagen. Resultatet har blivit mycket eleganta viner men fokuserad och ren och frukt.

Girouds Santenay är gjord på druvor från tre vingårdar nära Clos Rousseau varav en del 1er cru. Jäst i öppna fat och sedan lagrat 18 månader i franska ekfat varav 20% nya. Vinet är inte filtrerat vilket innebär extra koncentration och ett vin med ljuvligt intensiva pinot noir-aromer.

Årgång 2017 blev ett bra år för röda viner i Bourgogne. Vilket var mycket välkommet efter sju tuffa år i regionen.

Doft

Smickrande rödfruktig doft med inslag av hallon, jordgubbe och slånbär. Du hittar även toner av ekfatskryddor och viol.

Smak

Balanserad och elegant smak av röda frukter som röda körsbär, hallon, vildhallon, jordgubbe och slånbär. Tydliga och mycket bra integrerade ekfatstoner. De mogna tanninerna bidrar till en härlig struktur. God och smakrik eftersmak av röda bär och fat.  Lång, charmig eftersmak med toner av röda bär.

Lagring

Bäst 2020-2024.

Mat

Bra till fågel, eleganta kötträtter från vitt kött eller kalv. Perfekt även till smörstekt eller grillad fisk.

Tips

Lufta gärna en stund i karaff. Servera vid 17-19 grader.

Dela med dina vänner