Så här beställer du vin

2017 Via XVIII (nr 78604) – Viña Somoza

199,00 kr

Ny producent! Viña Somoza är en del av det nya, heta Spanien och deras 2017 Via XVIII är ett utsökt exempel på juiciga spanska viner när de är som allra bäst.

The Wine Advocate: 92 poäng

Beställ här

Viña Somoza grundades så sent som 2001 av Victor Fernandez som är en av galjonsfigurerna i dagens avant garde-rörelse som verkligen satt Valdeorras på kartan. År 2015 anställde Victor den talangfulle Javier Garcia (tidigare på 4 Monos) för att ytterligare förbättra kvalitetsarbetet på gården. Javier, som har en examen i både vitikultur och vinmakning, har gett gården det uppsving som Victor eftersökte med sin vision om att alltid eftersträva transparens och fräschör i sina viner. Han trivs därför i det regniga och pastotrala Valdeorras med sin stora mängd och variation av jordmåner och mikroklimat. I vingårdarna har man anammat principet ”lutte raisonée” det vill säga ekologiska principer utan att ännu ha ett certifikat.

2017 Via XVIII är en blend av bland annat mencia, garnacha tintorera grao negro, merenzao, albarello och mouratón från Valdeorras. De olika vingårdarna är belägna 500 meter över havet med olika sorters jordmån – röd skiffer, svart skiffer, gneis, lera, sand och granit. Druvorna handskördas i 15 kiloskorgar och jäses därefter med hjälp av naturligt förekommande jästsvampar vid låg temperatur. 70% av druvorna avstjälkades och resten jästes i hela klasar. Den efterföljande lagringen skedde på 400-500-liters franska ekfat under nio månder utan bâttonage. Vinets namn är en blinkning till Viña Somozas önskan om att sammanföra platser och druvor.

The Wine Advocate: 92 poäng The red blend 2017 Vía XVIII is a regional wine from different villages, but avoiding the Sil Valley. It’s mostly Mencía with some Garnacha Tintorera (a lot less than in 2016) and some of the local reds, Mouratón, Grao Negro, Merenzao and Albarello (Brancellao). It fermented at controlled temperature in stainless steel with approximately 30% full clusters and indigenous yeasts (the different vineyards fermented separately, and most of the Garnacha Tintorera fermented even without skins!). It matured in oak barrels of different sizes for nine months. It’s quite floral and aromatic, complex, spicy and quite elegant. The palate is medium-bodied with fine-grained tannins, surprisingly fresh and elegant. It doesn’t show any heat, and the rustic side is a lot lighter; there’s barely any earthy notes. This is only the second vintage for this wine, and it shows a substantial improvement despite the style of the year. 12,000 bottles produced. It was bottled in January 2019.”

Doft

Doften är fjäderlätt ungdomlig och frisk med en yppig och inbjudande mörkfruktig karaktär av plommon och bjärnbär, söta kryddor och vissa florala inslag

Smak

Kroppen är medelfylligt slank men med en mycket frisk syra som gör vinet behagligt balanserat och elegant. Smakintensiteten är på topp och vinet har en fin balans som mynnar ut i en juicigt fruktig eftersmak

Lagring

2020-2026

Dela med dina vänner