Så här beställer du vin

2018 A Minima Rouge Passetoutgrains (91230) – Trapet Père & Fils

Ekologiskt

215,00 kr

SLUTSÅLD

Ny årgång! Appellationen Passetoutgrains är ett spännande inslag bland Bourgognes viner. Trapets “A Minima Rouge Passetoutgrain” är en druvblanding av pinot noir och gamay och är ett mycket charmigt vin med personlighet!

Domaine Trapet är en av de klassiska producenterna i Gevrey Chambertin. Man producerar idag allt från Marsannay till Chambertin Grand Cru. Sonen Jean-Louis har lyft kvalitetsnivån ytterligare bland annat genom att inte filtrera vinerna, använda större andel ny ek, samt minutiöst underhåll av vingårdarna han driver. Domaine Trapet är en av föregångarna i biodynamisk vinodling i Bourgogne.

Passetoutgrains är en spännande och älskvärd vinstil bland Bourgognes alla dyrbara högdjur. Merparten dricks upp inom Frankrikes gränser och det är relativt sällan vi finner exempel här i Sverige. Bourgogneexperten Jasper Morris beskriver den som “den röda törstsläckaren från Bourgogne”, vilket säger en del om stilen. I sin ungdom är de ofta mörka i färgen och lätt animaliska i stilen men kan med ålder utveckla viss förfining då pinot noir-aromerna börjar ta över. De är förtjusande förföriska i alla åldrar. Bourgogne Passetoutgrains är en helt egen appellation vars regler innebär att vinet måste innehålla pinot noir (minst 30 procent) och gamay (minst 15 procent), men även chardonnay, pinot blanc och pinot gris kan användas med upp till 15 procent.

2018 A Minima Rouge Passetoutgrains innehåller 50 procent av både pinot noir och gamay. Druvorna i A Minima Rouge kommer från en vingård i Gevrey som heter Grand Champs och ligger i utkanten av själva byn. Jordmånen består här av lera och kalksten. Druvorna skördas för hand och vinifieras sedan i tankar för jäsning. De tillsätter ingen svavel och använder enbart vildjäst. Detta för att vinet ska vara så naturligt som möjligt. Vinet har dels lagrats i stora ekfat (foudre) och dels i ståltankar.

Doft

Ren, fräsch och fruktig doft med inslag av röda bär som vildhallon, körsbär och jordgubbe, samt inslag av blåbär.

Smak

A Minima är ett lättare vin med härliga aromatiska toner, bra struktur och silkiga tanniner. De röda bären är friska och mogna, och förutom bären finns toner av viol, blommor och mineral. Den goda, runda eftersmaken är uppfriskande och fruktig.

Lagring

Bäst 2020-2023.

Mat

Serveras vid cirka 17-18°C till rätter av fågel, fläsk- och kalvkött.

Dela med dina vänner