Så här beställer du vin

2018 Bourgogne Rouge (nr 79711) – Trapet Père & Fils

Ekologiskt

269,00 kr

SLUTSÅLD

2018 Bourgogne Rouge från Trapet är så långt från ett enkelt instegsvin man kan komma med sin komplexa rödfruktiga karaktär och balanserade struktur.

Domaine Trapet är en av de klassiska producenterna i Gevrey-Chambertin. Nuvarande vinmakaren Jean-Louis Trapet har helt har ställt om till biodynamisk odling (man är certifierad sedan 1998).  Man har länge varit föregångare i att prova nya metoder i syfte att förbättra jorden och vinerna. När vinlusen härjade i Europas vingårdar under andra halvan av 1800-talet var Louis Trapet den äldre en av de som började experimentera med ympning på amerikanska rotstockar, något som vid den tiden var förbjudet. Detta visade sig dock vara det som räddade europeisk vinodling. Idag producerar Trapet idag allt från Marsannay till Chambertin Grand Cru. Jean-Louis har lyft kvalitetsnivån ytterligare bland annat genom att sluta filtrera sina viner samt minutiöst underhåll av vingårdarna. Domaine Trapet räknas idag till en av de absolut främsta producenterna i området.

Trapets 2018 Bourgogne Rouge kommer från vingårdar som ligger granne med Village-klassificerade vingårdarna från Gevrey-Chambertin och till vinet används även druvor från yngre vinstockar inom de grand cru-klassade vingårdarna . Druvorna är handplockade och får en lång jäsning i kall temperatur, endast naturligt förekommande jäst används. Vinet lagras i franska barriquer, 30-75% nya beroende av årgång.

Doft

Stor, ungdomlig, nyanserad doft med inslag av vildhallon, syrliga jordgubbar, blommor, en lätt kryddighet och mineral.

Smak

Smakrikt, kryddigt, komplext vin med inslag av skogshallon, jordgubbar och mineral. Fin, elegant smak som kommer utvecklas mycket bra med lagring.

Lagring

Bäst 2020-2025.

Mat

Lufta gärna i karaff en timme före servering. Serveras vid cirka 18°C till rätter av vilt, fågel, lamm- eller nötkött.

Dela med dina vänner