Så här beställer du vin

2018 Côte-Rôtie Le Gallet Blanc (nr 75040) – François Villard

525,00 kr

Ny årgång!  2018 Côte-Rôtie Le Gallet Blanc är François Villards enastående cru-vin från fina årgång 2017 som räknas som mycket god i Rhônedalen. Ett vin att lagra under många år framöver.

Robert Parker har omtalat François Villard som en av de stora stjärnorna i norra Rhône. Och vi kan bara hålla med. Det är verkligen imponerande hur han snabbt har byggt upp en bred portfölj av spännande kvalitetsviner från olika ursprung i regionen. François har en relativt kort historia inom vinbranschen. Han började jobba på en restaurang, och samtidigt som vinintresset ökade blev han efter några år sommelier. Genom bekantskaper fick han möjligheten att köpa mark i Norra Rhône, och år 1989 planterade han de första vinstockarna med hjälp av legendaren Yves Cuilleron. Han hade alltså ingen erfarenhet av att odla druvor eller producera vin, men fick i början hjälp av en erfaren vinproducent han kände och kunde därför komma igång snabbt. Två år senare beslutade han sig för att satsa på vinproduktion på heltid, och producerade samma år sitt första vin av egna och köpta druvor.

Druvorna till 2018 Côte-Rôtie Le Gallet Blanc kommer från ett av Rhônedalen och vinvärldens mest eftertraktade lägen: Côte-Rôtie. Inspirationen bakom detta vin fick François från två av de odlare från vilka han köpte druvor – Monsieur Gallet och Monsieur Blanc. Vinet består av mestadels syrah med ett litet uns viognier (1-2%). Druvorna kommer från ett antal lieux-dits (vingårdslägen); Cote Bodin, Le Grand Taillis, Fontjean, le Plomb, Montlys och Servonniere – samtliga på branta granit- och schistjordar. Druvorna jäser i hela klasar med upp till 70% stjälkar. Vinet lagras därefter i snitt 50% ny ek i upp till 18 månader innan buteljering. Endast 1,625 lådor släpps årligen.

Doft

2018 Côte-Rôtie Le Gallet Blanc har en stor, kompakt och stiltypisk doft med inslag av mörka bär, charkuterier, kryddor, svartpeppar, lakrits, mineral samt rostat kaffe.

Smak

Smaken är koncentrerad och komplex med en fin balans mellan solmogen frukt, väldefinierade tanniner och fruktsyra. Inslag av björnbär, svarta vinbär, bigarråer, rökta charkuterier samt en hint av örter. Fattonerna är väl integrerade i vinet, och bidrar till inslag av vanilj och andra kryddor. Vinet är ungt i dagsläget, och vinner på lagring. Ett harmoniskt och långt avslut.

Lagring

Bäst 2020-2030.

Mat

Serveras gärna vid cirka 18 grader. Njut gärna till smakrika ostar, vilt, kalv, lamm och fågel.

Dela med dina vänner