Så här beställer du vin

2018 Cuvée Sommelongue Côtes-du-Rhône (71810) – Domaine André Brunel

139,00 kr

Säljs i kolli om 6 flaskor

2018 Cuvée Sommelongue Côtes-du-Rhône är ett smakrikt och fruktigt vin med en fräsch syra. Välgjort och mycket prisvärt!

Beställ här

André Brunel köpte mark i byn Châteauneuf av biskopen i Avignon redan år 1735. Brunel planterade vinstockar och sålde vin i fat bland annat till Bourgogne. Många generationer senare har familjen Brunel utökat vingården och äger i dag totalt 50 hektar, varav 18 hektar i Châteauneuf-du-Pape. I dag består vingårdarna mestadels av grenache, men här finns också mourvèdre, syrah och en mindre del cinsault. Vinrankorna är i snitt över 60 år gamla och de använder inga kemikalier eller gödningsmedel i odlingen.

Druvorna till det här vinet kommer från ett område som heter Sommelongue. Sommelongue är beläget norr om staden Orange i en kommun som heter Uchaux i Côtes du Rhône. Brunel äger 10 hektar där. Stockarna planterades år 1965 och skördeuttaget är 35 hl/ha. Brunel använder inga kemiska tillsatser. Druvorna skördas manuellt när de är mycket mogna. 80 procent av druvorna avstjälkas före jäsningen som pågår under tre-fyra veckor i betongkärl. Först kallmacererar musten i 24 timmar, sedan macererar det i varmare temperatur i fyra veckor. Vinet genomgår malolaktisk jäsning och ligger kvar i emaljerade tankar i ungefär ett år före buteljering.

Årgång 2018 blev en kvalitetsmässigt bra årgång för Södra Rhône. Den mest odlade druvan grenache blev kvalitetsmässig bra, även om skördeuttaget  för många vad mindre än normalt. Syrah uppnådde full mognad och gav både kvalitetsmässig och kvantitetsmässig bra resultat. Fylliga, kraftiga, koncentrerade viner väntas.

Doft

Ung fruktig och doft med toner av röda frukter som körsbär, hallon, vildhallon, plommon samt inslag av lakrits och örter som mynta och timjan.

Smak

2018 Cuvée Sommelongue Côtes-du-Rhône är ett fruktigt och elegant vin med en härlig, fräsch fruktsyra och uppiggande tanniner. I smaken hittar du de samma aromerna som i doften, med tydliga toner av mogna körsbär, smultron, hallon, lakrits, kryddig och sydfranska örter. Vinets finkorniga och mjuka tanniner, bidrar till vinets fina struktur och bra balans med frukten och syran i vinet. Vinet är medelfylligt och det har ett fräscht och fruktigt, och aningen torrt avslut med mineralinslag.

Lagring

Bäst 2020-2025.

Mat

Då vinet är medelfylligt och smakrikt, är det bra att välja medelfylliga maträtter till vinet. Som basvara rekommenderar vi kyckling, gris eller lamm. Välj ugnsstekta grönsaker som du kryddar med franska örter och toppad med riven parmesan. Det går självklart lika bra att grilla råvarorna, och då kan du tänka på att vara generös med en god olivolja och salt när du grillar.

Tips

Lufta gärna en stund i glaset innan servering. Serveras vid ca 17 grader.

Dela med dina vänner