Så här beställer du vin

2018 Divinus de Château Bonnet (nr 73444) – André Lurton

260,00 kr

Slutsåld

2018 Divinus de Château Bonnet Rouge är egendomens prestigecuvée, gjord på egendomens allra bästa druvor. Säljs i originalträlåda 6 flaskor.

Château Bonnets vingårdar planterades redan på 1500-talet av familjen Reynier, en rik köpmannafamilj från Libourne. Runt 1560 var slottets omgärdande ägor äntligen helt planterade med vin och för att nå dit hade familjen varit tvungna att byta och köpa till sig små jordplättar som tidigare varit planterad med träd. Hundra år senare producerade gården omkring 60 fat vin om året. Under de kommande 200 åren ägdes och ärvdes (med stora dispyter som följd) Château Bonnet av medlemmar i familjen Reynaud. 1744 bytte slottet ägare till familjen Chillaud som genomförde stora renoveringar för att slottet skulle se mer spektakulärt ut när de fick besök av inflytelserika medlemmar ur Bordeaux’s parlament. Det sägs att under franska revolutionens härjningar gömde sig Jacques Justin de Chillaud i en brunn på ägorna under flera dagar – ett hål som än idag finns att skåda. Under det kommande seklet bytte slottet ägare ett antal gånger för att slutligen hamna hos André Lurtons morfar Léonce Récapet år 1897. Vingårdarna var då hårt härjade av vinlusens framfart och ett hårt arbete att rusta upp vingårdarna inleddes. År 1953 inleddes den nya eran då André tog över gården och med det startade en enastående vinmakarkarriär som en av regionens förgrundsgestalter. När André gick bort år 2019 lämnade han över tyglarna för familjeföretaget till sin son Jacques för att föra företaget in i framtiden. Vinmakare är Laurent Le Dez och Vincent Cruège. Ägorna består av totalt 280 hektar i Grezillac (i närheten av Saint-Emilion) i appellationen Entre-Deux-Mers. Gården är planterad med 150 hektar röda och 130 hektar gröna druvor. De vita odlingarna består av 52% sauvignon blanc, 33% sémillon och 15% muscadelle medan de röda druvorna utgörs av 50% cabernet sauvignon och 50% merlot.

2018 Divinus de Château Bonnet Rouge är egendomens prestigecuvée , gjord på egendomens allra bästa druvor. Vinmakarteamet har här tagit hjälp av de skickliga vinmakarkonsulterna Michel Rolland och Mikaël Laizet för att ta fram det bästa från egendomen. Vinet görs på perfekt mogna druvor och 2018 var en riktig toppårgång. Årgången var den varmaste sedan 1900 med stora mängder solsken. Rankornas snittålder är 23 år och 2018 bestod blenden av 80% merlot och 20% cabernet sauvignon som lagrats i 18 på franska ekfat.

Doft

Vinet har en tät och stiltypiskt mörkfruktig doft med toner av cassis, plommon, ceder, färska örter, nymalda kaffebönor och tobaksblad

Smak

Smaken är fyllig och komplex med välmarkerade och fint integrerade tanniner. Vinet har en god balans mellan syra och kropp och mynnar ut i ett kryddigt och fruktdrivet avslut.

Lagring

Bäst 2020-2028

Mat

Passar utmärkt till de finare köttbitarna, kryddiga korvarna och de långkokade grytorna.

Tips

Servera vid 16-18 grader i glas med stor kupa.

Dela med dina vänner