Så här beställer du vin

2018 Dolcetto d’Alba (70321) – Fratelli Alessandria

Ekologiskt

169,00 kr

Säljs i kolli om 3 flaskor.

För första gången i Vinklubben: 2018 Dolcetto d’Alba från Alessandria! Denna utsökta druva ger tillgängliga viner som kan drickas unga – gärna till en bit mat.

Beställ här

Famileproducenten Fratelli Alessandria håller till i den lilla byn Verduno i Barolo. Egendomen har varit i familjen Alessandrias ägo sedan år 1870 och devisen i familjen är att “Ett fantastiskt vin görs i en fantastisk vingård”. Den som idag ansvarar för att vingårdarna behåller sin fantastiska kvalitet är Gian Battista. Hans bror Alessandro och son Vittore delar på ansvaret för vineriet. Fratelli Alessandria producerar endast viner på sina egna druvor och har behållit den familjedrivna förvaltningen. Det har gjort att de har ett direkt och personligt förhållande med varje vingård. Vinerna görs med hantverksmässig respekt och utmärks av stolt elegans och charmig kryddighet. Fratelli Alessandria arbetar efter ekologiska principer, men är inte certifierad. Alla viner får jäsa naturligt. Vinet har lagrats tio månader i store ekfat före buteljering.

2018 Dolcetto d’Alba är första årgången någonsin för Vinklubben, men första gången den såg dagens ljus hos Fratelli Alessandria var 1974. Vingårdarna ligger i Verduno (vingårdarna är Boscatto, Cristiani, Sotto Orti och Semolino som alla har olika solexponering, 250-370 meter över havet). Den totala vingårdsarean planterad med Dolcetto är bara 1,3 hektar , bevuxxn på kalkrik jordmån. Druvorna skördas för hand i mitten av september. Druvorna får därefter jäsa 6-8 dagar vid 25-26 gader Celsius i rostfria ståltankar. Därefter följer 5-7 månaders lagring på ståltank och betongkar som avslutas med två månaders flasklagring innan viner släpps på marknaden. Det är här ett av Alessandrias lättaste och friskaste viner – som gjord för god och rustik mat som pasta och pizza.

Doft

Stor nyanserad fruktig doft med toner av körsbär, blåbär och örter.

Smak

Smaken är frisk med en örtig bärighet (röda och mörka bär) och med en fin balans mellan och smakkomponenterna.

Lagring

Bäst 2020-2024

 

 

Dela med dina vänner