Så här beställer du vin

2018 Fleurie (76715) – Julien Sunier

Ekologiskt

299,00 kr

Minsta beställlning är 3 flaskor

Fleruie är en ursprungstypisk Beaujolais av mycket hög kvalitet. Härlig rödbärig frukt som kompletteras med blommiga och kryddiga toner.

 

Beställ här

Julien Sunier är en av de mest spännande små egendomarna som blommat upp i Beaujolais under de senaste åren och hans viner är utmärkta exempel på varför nästan hela vinvärlden dricker och pratar om Beaujolais. Sunier växte upp i Dijon, men kommer inte från någon vinfamilj. Istället fick han hjälpa sin mor i hennes frisörsalong, och en av hennes stamkunder råkade vara Christophe Roumier. Efter att Julien tagit examen bestämde hans sig för att jobba hos Roumier. De efterföljande åren spenderade han sedan med att resa världen över och jobba på olika vingårdar. När han återvände till Bourgogne arbetade han med vinproducenterna Nicolas Potel i Nuits Saint-Georges och Jean-Claude Rateau i Beaune, vilka startade hans passion för ekologisk och biodynamisk vinodling. Under våren 2008 bestämde sig Julien för att fullfölja sin dröm om att starta något på egen hand, där han kunde driva en egendom helt ekologiskt och med naturlig vinframställning. Han tog över tre hektar tätt planterade gamla vinstockar i Cru-byarna Fleurie, Morgon och Régnié. Han arbetar för närvarande för att omvandla alla sina vingårdar till ekologisk vinodling och och arbetar liksom flera andra hajpade producenter i området med försiktig vinmakning. Vinerna får jäsa naturligt, ingen klarning eller filtrering förekommer och han är försiktig med svavelanvändning.  Han har fått stor uppmärksamhet för sitt arbete. Jancis Robinson skriver till exempel ” I have been struck by the quality of every one of his wines I have been lucky enough to taste”.

Fleurie är en av tio crus i Beaujolais, och en av de som ger mest eleganta viner. Druvorna till Julien Juniers Fleurie kommer från en 2,4 hektar stor jordplätt. Vinrankorna är mellan 25 och 60 år gamla och jordmånen är rik på granit vilket ger tydlig mineralitet i vinet. Odlingen bedrivs ekologiskt och biodynamiskt. Vinet fick ligga på jästfällning i gamla fat i åtta till tio månader och buteljerades ofiltrerat och fick minimalt med svavel. Vin är redan nu en fröjd att dricka men vinner på lagring.

Doft

2018 Fleurie har en inbjudande doft av hallon, mörka körsbär, örter, mineral, blommor och lite anis.

Smak

Ung, frisk och stram smak med härligt bärig och saftig fruktighet och mineraldrivet, långt avslut.

Lagring

Bäst 2020-2024.

Mat

Det här är ett mycket användbart vin som är gott på egen hand, till charkbrickan, fläskkotlett eller smakrika rätter på fågel.

Tips

Lufta vinet någon timme och servera det svalt .

 

Dela med dina vänner