Så här beställer du vin

2019 Galets Rouges (nr 76923) – Château Mourgues du Grès

Ekologiskt

125,00 kr

Tillfälligt slut

Beställs i kartong om 6 flaskor

Ny årgång! 2019 Galets Rouges från södra Frankrike har en mogen, koncentrerad smak med tydliga örter, toner av björnbär och jordgubbar, fina tanniner och en lång eftersmak.

François och Anne Collard heter paret som driver Château Mourgues du Grès. Det är en ganska liten egendom på 35 hektar, som ligger nära floden Rhône, som har synts och hörts i vinvärlden de senaste åren. I den lilla Rhôneappellationen Costières de Nîmes gör man vinet av hög kvalitet i personlig och karaktärsfull stil. François, som är agronom, ingenjör och oenolog, har under en tid arbetat på Slottet Lafite-Rothschild och den kunskapen har han förvaltat väl här.

2019 Galets Rouges är en härligt sydfransk blandning som har fått sitt namn från de stora stenar, galets, som på lokal dialekt även kallas grès, som ligger kring vinstockarna och skänker värme på nätterna. Vinet är en blend av syrah och grenache med en liten touch av mourvèdre. Man vinifierar utan sulfiter med syfte att uppnå renhet i frukten, och adderar endast en liten mängd sulfit vid buteljering för stabilitet. För att vidare försäkra att vinets rena fruktkaraktär står i fokus lagras vinet i betongkar. Det här är verkligen ett prisvärt husvin som har en förtjusande karaktär som gör vinet gott både att njuta som det är såväl som till mat – här finns många matchningsmöjligheter.

Doft

Solmogen frukt i doften tillsammans med örtiga aromer av oregano och timjan. Här samsas mörka bär med söta jordgubbar och lite kryddiga dofter av vitpeppar.

Smak

Mogen, koncentrerad smak med tydliga örter, fruktiga toner av björnbär och jordgubbar, balanserade, fräscha syror, fina tanniner och en lång eftersmak.

Lagring

Bäst 2020-2023

Mat

Lamm såklart – i alla former – stek, kotletter eller gryta. Men annat mörkt kött går också bra, gärna med örter, vitlök och svamp. Även kittostar och hårdostar är gott till.

Tips

För att få vinet till 18 grader då det är godast, lägg in det i kylen en kvart innan det ska drickas.

Dela med dina vänner