Så här beställer du vin

2018 Gevrey-Chambertin Ostrea MAGNUM (nr 7205506) – Trapet Père & Fils

Ekologiskt

1.759,00 kr

SLUTSÅLD

Domaine Trapet är en av de klassiska producenterna i Gevrey Chambertin och producerar idag allt från Marsannay till Chambertin Grand Cru. Sonen Jean-Louis har lyft kvalitetsnivån ytterligare genom att jobba ännu mer minutiöst i vingårdarna efter biodynamiska principer. Han har även förnyat filosofin i vinieriet genom att bland annat sluta med filtering för att behålla mer av vinets naturliga karaktär. Det hårda arbetet har resulterat i att Domaine Trapet idag räknas som en av de absolut främsta producenterna i området.

Gevrey-Chambertin består av 315 hektar village-vin, 84 hektar 1er cru och 55 hektar grand cru. Namnet Gevrey kommer troligtvis från det romerska namnet Gibracois. Det är en av Bourgognes allra äldsta vingårdslägen och nämns redan på 500-talet (27 rader rankor som dateras tillbaka till 100-talet har nyligen hittats i utgrävningar). Gevrey-en-Montagne var också den första by att ta sitt namn efter områdets mest kända läge; Chambertin, och blev således Gevrey-Chambertin. Områdets viner är mörka och extraherade med fatkaraktär och vinmakarna i Gevrey är nästan alltid de som skördar sist. Viner från Gevrey-Chambertin skiljer sig dock åt i stil beroende på vingårdsläge och vinmakarpraxis, men man själva menar att Gevreys kraftfullare röda viner passar på hösten och vintern tillskillnad från exempelvis Chambolle som bör drickas på vår och sommar.

Trapets 2018 Gevrey-Chambertin Ostrea magnum är ett av egendomens allra mest kända viner, gjord på druvor från mycket gamla rankor från kommunvingårdar med en snittålder på 90 år. Druvorna kommer från fyra fossilrika vingårdslägen nära Borchon, planterade 1919 (En Derey, Champerriers, Le Clos). Jordmånen kallas här ostrea accuminata vilket gett vinet dess namn (ostrea refererar alltså till de förhistoriska ostronskal man kan finna i vångårdarna). Vinet fick jäsa i öppna fat med 70 procent stjälkar på ett så naturligt sätt som möjligt utan att tumma på kvaliteten. Därefter lagrades det i små franska ekfat (30-75% ny ek beroende på årgång). Stilmässigt är den mycket mer djup och strukturerad med mer kraft och färg än en vanlig Geverey-Chambertin.

Doft

Stor, koncentrerad och fruktig doft med toner av blåbär, vinbär, jordgubbar, rosor och orientaliska kryddor. Härligt bärig, koncentrerad och komplex doft.

Smak

Mycket intensiv och elegant smak med fin balans mellan samtliga komponenter. Inslag av röda och mörka bär, mineraler och en elegant finish av ekfat. Bra struktur med en behaglig och balanserad fruktsötma. Lång, elegant avslutning.

Lagring

Bäst 2020-2045

Mat

Perfekt till rätter av fågel och vitt kött eller lite mildare rätter av vilt-, lamm- eller nötkött.

Tips

Serveras vid 16-17°C. Om vinet dricks ungt, lufta minst 1 timme i karaff före avnjutning.

Dela med dina vänner