Så här beställer du vin

2018 Langhe Nebbiolo (nr 72491) – Josetta Saffirio

209,00 kr

Säljs i kolli om 6 flaskor

Slutsåld

2018 Langhe Nebbiolo från Josetta Saffirio har en härlig smak av jordgubb, hallon, körsbär, blommor och örter. Vinet utmärks av en aromatisk fräschör och silkeslena tanniner.

1977 övertalade Ernesto Saffirio sin dotter Josetta, som då var lärare i önologi (vinkunskap) i Alba, att ta över deras lilla vingård i Monforte i närheten av Alba i Piemonte. 1985 gjordes den första Barolon med egen etikett i ytterst små kvantiteter. Fram till 1992 gjorde man vinet men tog sedan, till allas bestörtning, ett uppehåll fram till 1999. Då klev Josettas dotter Sara in i handlingen. Med ett totalt engagemang utvecklar hon vingården mot nya höjder och produktionen och utbudet ökar för varje år.

Jordmånen där druvorna har växt kallas ”Elveziano” och består av marina avlagringar som över tid tryckts upp till dagens ytnivå och innehåller bl.a. spår av fossil och kalk. Druvorna plockas för hand och får jäsa i temperaturkontrollerade ståltankar. Efter den malolaktiska jäsningen dras vinet över till stora ekfat där det lagras i 12 månader.

Doft

2018 Langhe Nebbiolo har en insmickrande, aromatisk och bärig doft med inslag av nypon, mogna körsbär, solmogna jordgubbar, vildhallon och viol.

Smak

Ung, bärig och fräsch smak med inslag av jordgubbar, körsbär, vildhallon, viol och torkade örter. Vinet är medelfylligt, och har en fin tanninstruktur med torra tanniner som balanserar bra med frukten och syran. Vinet har en bra längd med bäriga inslag.

Lagring

Bäst 2020-2025.

Mat

Det här är ett ypperligt matvin som gör sig allra bäst till smakrika rätter av ljust kött, ricottapasta, lagrade hårdostar och tillagad svamp.

Tips

Dricks vid 17-18 grader. Lufta gärna en timme i karaff före avnjutning.

Dela med dina vänner