Så här beställer du vin

2018 Langhe Nebbiolo (nr 76153) – Rivetto Dal 1902

249,00 kr

2018 Langhe Nebbiolo från biodynamiske Enrico Rivetto är en ny bekantskap i klubben som vi vars viner vi längtat efter! En stor talang och framtidsproducent.

Få vinmakare är så ihärdiga och dedikerade sitt arbete som Enrico Rivetto i Serralunga d’Alba, Piemonte. Och hans hårda arbete har gett resultat – 2019 fick han sitt efterlängtade och välförtjänta biodynamiska Demeter-certifikat, som första (och hittills enda) Barolo-producent någonsin.  År 1999 var Enrico själv gammal nog att börja jobba på familjegården och med sig hade han sin vision om ett hållbart vinmakande och ett fullkomligt kretslopp. När han tog över helt 2005 var drömbilden om ett ekologiskt jordbruk klar, och år 2009 togs de första stegen mot ekologisk odling. 2013 kom den ekologiska certifieringen och nästa steg var biodynamiken, vars läror var fullt införlivade 2015 för att slutligen certifieras 2019. Under de över 20 år som Enrico skött om Tenuta Lirano har han med en manisk envishet och kärleksfull besatthet undan för undan förvandlat familjegården till en polykulturell oas. I sin strävan att komma bort från monokultur har Enrico gjort om flera av de gamla vingårdarna till växtplatser för hundratals träd, buskar, sädesslag, klöverarter, örter och blommor. På gården finns växthus, en grönsaksträdgård, uppsamlingsplatser för regnvatten och en kompost som förser vingårdarna med livskraftigt och naturligt gödningsmedel och som ingrediens till de biodynamiska preparat som görs på gården. Här frodas insekter, fjärilar och fåglar som åter letat sig tillbaka till ägorna i takt med att Enricos minutiösa arbete fortskridit. Enricos hårda arbete återspeglas i hans viner som har en sällsam livskraft och renhet i frukten. Hans personlighet – en vänlig och nyfiken rock’n’roll-aura med kompromisslös seriositet – syns i alla hans viner som samtliga har en genomgående särpräglad kryddighet och balans i frukten som är omöjlig att värja sig mot. Vinerna tar plats med sin välbalanserade och stringenta stil utan att för en enda sekund tappa elegans och typicitet.

Enricos hem – Tenuta Lirano – och dess vingårdar ligger högst upp på toppen av en kulle med enastående utsikt över området, 400 meter över havsnivå. Lirano ligger exakt på gränsen där Barolo och Alba möts och här är jordmånen typisk för Serralunga d’Alba med sina kalkrika lerjordar med spår av märgel. Enrico sköter idag om 15 hektar vingårdar, 6 hektar nötträd och en hektar som vigts åt andra grödor. Samtliga vingårdar är samlade kring familjegården vilket möjliggör en snabb chans att reagera effektivt mot problem som kan tänkas uppstå. Förutom nebbiolo och barbera ser Enrico det som sin uppgift att hålla liv i lokala druvsorter som den gröna druvan nascetta. Dessutom experimenterar han med den uråldriga tekniken att lagra vin i terracotta-amforor och skapar ett fenomenalt mousserande vin som görs på enbart toppen av nebbioloklasarna och som får ligga 60 månader på sin jästfälllning. Enricos viner lagras länge på gamla ekfat samt på flaska innan det släpps på marknaden – detta möjliggörs av att han med hjälp av nät silar bort kärnorna i vinerna för att undvika bitterhet. Ett hantverk i ordets rätta bemärkelse!

2018 Langhe Nebbiolo består av 95% nebbiolo och 5% barbera från området kring Sinio – alldeles där gränsen till Barolo går. Rankorna har vuxit på en altitud om 340-400 meter över havet i västlig exponering i leriga kalkjordar. Druvorna handskördas i slutet av september och början av oktober. I vineriet avlägsnas stjälkarna. Efter två dagars maceration höjs temperaturen till 30° i ståltankar. Totalt pågår macerationen i 10-15 dagar med full malolaktisk jäsning. All jäsning sker med hjälp av naturligt förekommande jäststammar. Enrico Rivettos Lange Nebbiolo lagras i 12 månader i 30 hektoliters slavonska ekfat.  Vinet klarifieras med hjälp av bentoitlera och är därmed godkänt för dig som är vegan.

Doft

2018 Langhe Nebbiolo har en elegant rödfruktig och intensivt kryddig doft med inslag av nypon, mogna körsbär, solmogna jordgubbar, vildhallon, lakrits och viol.

Smak

Ung, kryddig och frisk smak med inslag av jordgubbar, körsbär, vildhallon, viol och torkade örter. Smakbilden är intensivt kryddig och stiltypisk med en exakt balans i vinets komponenter.

Lagring

Bäst 2020-2028

Mat

Det här är ett ypperligt matvin som gör sig allra bäst till smakrika rätter av ljust kött, ricottapasta, lagrade hårdostar och tillagad svamp.

Tips

Dricks vid 17-18 grader. Lufta gärna en timme i karaff före avnjutning.

Dela med dina vänner