Så här beställer du vin

2018 Las Hermanas Organic & Vegan (70960) – Bodegas Luzon

Ekologiskt

79,00 kr

Säljs i kolli om 6 flaskor.

Las Hermanas är ett härligt ungfruktigt och smakrikt vin med inslag av  mogna hallon, bigarråer, torkade tranbär samt toner av blommor, lakrits och tobak. Vinets fruktighet lindar in de mogna tanninerna på ett ytterligt sätt. Vinet är medelfylligt, fräscht och har ett fruktigt avslut som hänger kvar länge.

90 poäng från James Suckling

Beställ här

Las Hermanas Organic & Vegan produceras av Bodegas Luzón.  Dess historia startade år 1841 då den spanska läkare och sjöofficeren Francisco José Marcelino de Molina y Ximénez blev utstationerad till ön Luzon under det Filippinska självständighetskriget från Spanien. Förutom att vara läkare och sjöofficer, ägde han dessutom en liten vingård med några få ekfat. Som en hyllning till den Filippinska ön Luzon och människorna han träffade där, bestämde sig sjöofficeren för att kalla sin vinverksamhet Finca Luzon som sedermera kom att bli Bodegas Luzón. Luzón är idag en av de ledande producenterna av kvalitetsviner från D.O. Jumilla i Murcia. Provinsen Murcia ligger i sydöstra delen av Spanien, och distriktet Jumilla ligger i den norra delen av Murcia – endast nio mil från Alicante. Området ligger på en platå omgiven av berg. Jumilla har ett kontinentalt klimat, vilket betyder att dagarna är varma och nätterna är kalla. Närheten till Medelhavet påverkar klimatet i området, och genomsnittlig nederbörd ligger på 300 liter per kvadratmeter per år. Jordmånen näringsfattig och vinrankorna måste kämpa hårt för att växa i den mycket kalkrika jordmånen som består av en blandning av sand, stenar och lera. Detta resulterar i små druvor med tjockt skal som ger en hög koncentration av färg, aromatiska toner, frukt och smakrikedom och hög syra. Druvorna skördas för hand och blir sedan transporterade i 10- eller 15-kiloskorgar. Druvorna läggs direkt på sorteringsbordet där man för hand tar bort skadade druvor och annat som man inte vill ha med till pressarna. De hela druvklasarna flyttas sedan till en avstjälkningsmaskin som separerar stjälkarna från druvorna. Sorteringen görs för att undvika att musten får eventuella gröna toner och torra tanniner som stjälkarna kan ge ifrån sig om den jäser tillsammans med musten. Vinet har jäst under noggrann temperaturkontroll.

Historien bakom “Las Hermanas” går ända bak till bodegans grundande. De nuvarande ägarna ville hylla sina föregångare genom att ta fram serien Las Hermanas, som kan direktöversättas till “systrarna”. Serien är en hommage till Francisco José Marcelino de Molina y Ximénezs yttersta vilja. I sitt testamente lät han nämligen ägorna gå  i arv till dottern Ana Josefina Molina och därmed var traditionen att låta äldsta dottern i familjen ärva född. Under denna tid var det mycket ovanligt med kvinnligt företagande och traditionen att låta kvinnorna i familjen Molina ärva hängde i under tre generationer då Amparo Molina Guillén dog vid 100 års ålder år 1988. 8 år tidigare sålde hon egendomen till dagens ägare. De tre systrar som är inspirationen till Las Hermanas var just Ana Josefa och hennes dotter, och barnbarn och deras ihärdiga arbete under 1800- och 1900-talet. Serien Las Hermanas startade med tre viner men blev snabbt så populärt att det idag finns totalt fem viner i “syster-serien” med olika druvblandningar.

Druvorna i 2018 Las Hermanas Organic & Vegan plockas från ekologiskt certifierade vingårdar som Luzón äger och som ligger 650 meter över havet. Vingården har varit ekologiskt certifierad sedan 2001. Musten jäser i 6-8 dagar i temperaturkontrollerade jästankar, och temperaturen överstiger inte 24 grader. Under cirka fyra dagar ligger druvskalen tillsammans med vinet för att dra ut så mycket färg och smakaromer som möjligt från skalen. Vinet är jäst och lagrat på ståltank för att ytterligare bevara dess fruktiga fräschör. Detta vin är klarifierat utan animaliska produkter och är därmed veganvänligt. Läs mer om veganvänliga viner här.

Doft

Doften har en uttalad fruktintensiv doft med inslag av mogna hallon, bigarråer, björnbär, plommon, torkade tranbär samt toner av blommor, lakrits och tobak.

Smak

2018 Las Hermanas är ett härligt ungfruktigt och smakrikt vin med typiska drag från druvan monastrell. Vinets fruktighet lindar in de mogna tanninerna på ett sätt som gör att vinet upplevs som mjukt i munnen. Frukttonerna i doften återkommer även i smaken. Vinet har ett fräscht och fruktigt avslut som hänger kvar ett bra tag i munnen.

Lagring

Bäst 2020-2025 om du lagrar vinet i en stabil miljö, gärna kring 17 grader.

Mat

Las Hermanas Organic & Vegan är ett användbart vin. Det är medelfylligt och passar därför till många maträtter, dock inte de mycket lätta eller mycket kraftiga rätterna. Vi rekommenderar spareribs, älgfärsbiffar med ugnsrostade grönsaker, grillad kyckling eller medelfylliga ostar som till exempel den spanska osten manchego.

Tips

Vi rekommenderar att du serverar vinet mellan 14 och 16 grader.

Dela med dina vänner