Så här beställer du vin

2018 Lionheart of the Barossa (nr 2129) – Dandelion Vineyards

119,00 kr

NY ÅRGÅNG ! Prisvärda 2018 Lionheart of the Barossa Dandelion Vineyards är en matvänlig aussie-syrah som matchas väl med grill och barbeque.

Vinet finns i flera Systembolagsbutiker, klicka här!

Beställ här

Dandelion Vineyards är en vingård som gått från klarhet till klarhet. Det hårda arbetet belönades ytterligare i juni 2020 då en jury bestående av sommelierer, master sommeliers och masters of wine-alumner utsåg Dandelion Vineyards till ”New World producer of the year 2020” som första Australiensiska vingård någonsin. 2021 fick de också utmärkelsen “5 star Winery” av James Halliday. Firman grundades så sent som 2007 av äkta paret Elena och Zar Brooks.  Dandelion själva tillskriver sin framgång till lång erfarenhet, gamla fina vingårdar och hantverksmässig vinmakning. De beskriver vingårdarna som sin familj och vinerna som sina barn där målet är att alltid lyfta fram essensen i varje enskilt vin. Namnet Dandelion (maskros) kommer från en önskan att inte se djävulen i varje ogräs utan istället uppmuntra maskrosor bland vinrankorna. Maskrosen hjälper till att hålla borta oönskat vinterogräs under årets kalla månader samtidigt som det bidrar till god marktäckning på sommaren – dessutom menar man skämtsamt att maskrosens bollformade fröställningar (på engelska kallade ”wishing clocks”) kan hjälpa till att uppfylla önskningen om en god årgång varje vår.

2018 Lionheart of Dandelion är firmans gamla Barossa-vingård. Vinstockarna är gamla och knotiga och ett flertal av dem är över 100 år gamla. De växer på en av världens äldsta jordmåner och har en förvånande livskraft trots sin ålder. Druvorna skördas under sista veckan i april då de handskördade shiraz-druvorna jäses med naturlig jäst i öppna jäskar. Man bryter skalhatten manuellt för hand två gånger om dagen och efter varsam pressning förs vinet över på mestadels gamla ekfat (en viss procent av faten är nya) för att avsluta jäsningen. Därefter spenderar viner 18 månader på samma ekfat och buteljeras därefter utan filtrering.

Utmärkelser

  • China Wine & Spirits Awards 2019 – Gold Medal
  • New Zealand International Wine Show 2019 – Gold Medal
  • Woman Wine & Spirit Awards UK 2020 – Gold Medal

Doft

Doften är koncentrerad och fruktig med inslag av plommon, svartpeppar, rostat kaffe, björnbär, choklad och fat.

Smak

Smaken är fyllig och fruktdriven med en god balans mellan syra och kropp med en tilltalande pepprig eftersmak.

Lagring

Bäst 2020-2024

Mat

Passar utmärkt till grillade anrättningar i alla dess former men även till kryddkorvar och hemmagjorda hamburgare.

Tips

Servera vid 16-18 grader i glas med stor kupa.

Dela med dina vänner