Så här beställer du vin

2018 March Hare of the Barossa Mataro (nr 94234) – Dandelion Vineyards

179,00 kr

Lanseras i Systembolagets tillfälliga sortiment den 9 Februari

2018 March Hare of the Barossa Mataro är ett modern uttryck för Mourvedre och ett givet val till kraftigare kötträtter eller charkuterier!

Australiska Dandelion Vineyards är en vingård som gått från klarhet till klarhet. Firman grundades så sent som 2007 av äkta paret Elena och Zar Brooks samt vännerna Carl Lindner och Bradley Rey. Efter det har priserna haglat över dem; deras 2008 Lionheart of the Barossa förärades med höga 95 poäng av James Halliday och 2010 utsågs Elena till ”Young Gun Australian Winemaker of the Year”, för att nämna några. Dandelion själva tillskriver sin framgång till lång erfarenhet, gamla fina vingårdar och hantverksmässig vinmakning. De beskriver vingårdarna som sin familj och vinerna som sina barn där målet är att alltid lyfta fram essensen i varje enskilt vin. Namnet Dandelion (maskros) kommer från en önskan att inte se djävulen i varje ogräs utan istället uppmuntra maskrosor bland vinrankorna. Maskrosen hjälper till att hålla borta oönskat vinterogräs under årets kalla månader samtidigt som det bidrar till god marktäckning på sommaren – dessutom menar man skämtsamt att maskrosens bollformade fröställningar (på engelska kallade ”wishing clocks”) kan hjälpa till att uppfylla önskningen om en god årgång varje vår.

Namnet på just detta vin kommer av att vingårdarna blir våldsamt plundrade av harar så fort som druvorna har börjat närma sig mognad.

Vinifikation

Druvorna, som är 100% monastrell handplockas och krossas försiktigt i öppna jäskar och fermenteras varsamt. Efter jäsning pressas druvorna och lagras 20 månader i gamla franska ekfat.

Doft

2018 March Hare of the Barossa Mataro har en koncentrerad och fruktig doft med inslag av björnbär, jord, charkuterier och örter.

Smak

Smaken är sval och för tankarna till södra Frankrike med en god balans mellan solmogen frukt, syra och kropp. Eftersmaken är lång

Lagring

Bäst 2021-2025

Mat

En god följeslagare till grillat – såväl köttbiten som fina hantverkskorven. Passar även väl till hemgjord pizza.

Tips

Servera vid 16-18 grader i glas med stor kupa.

Dela med dina vänner