Så här beställer du vin

2018 Musigny Vielles Vignes Grand Cru (nr 92445) – Comte Georges de Vogüé

6.995,00 kr

Finns i systembolagets beställningssortiment

2018 Musigny Grand Cru från Comte Georges de Vogüè  är ett koncentrerat och komplext vin med både elegans och kraft. Otroligt fokuserat och tätt med smaker som aldrig tar slut. Helt enkelt magiskt!

Beställ här

Comte Georges de Vogüé är en av de absoluta höjdarna i Bourgogne och kungen av Chambolle-Musigny. Byn ligger inbäddad i en spricka vid den trädbevuxna sluttningen Combe de Chamboeuf. Den smala vägen till domänen slingrar sig upp på höjden förbi byns gamla stenkyrka och ingången pryds av ett vackert stenvalv, som tillsammans med domänen uppfördes på 1400-talet. Vogüé är en av få familjeägda producenter i Bourgogne som kan spåras så långt tillbaka i tiden och som fortfarande idag, 20 generationer senare är i samma ägo. Sedan 1980-talet ansvarar Eric Bourgogne och Francois Millet för vingårdarna och Jean-Luc Pepin som försäljningschef. Den sympatiske vinmakaren Francois är oerhört filosofisk och kan med stolthet prata i timtal om sina viner som om de vore hans egna barn. Domänen omfattar 12,5 hektar varav 7,25 ha tillhör det världsberömda Grand Cru-läget Le Musigny vilket är 80 % av hela vingården! De Vogues viner är kända för sin fantastiska elegans och man är försiktig med faten och filtrerar ej.

Le Musigny är det mest omtalade Grand Cru-läget i Chambolle-Musigny. Vogüé äger hela 7,2 ha av totalt 10, vilket gör dem till den absolut största producenten av detta mytomspunna läge.
2018 i Bourgogne var en storslagen årgång och förväntas av många att med tiden bli en av de mest exceptionella årgångar på 2000-talet. Det var en tuff växtsäsong på grund av tidigare regnväder under året. Värmen kom tidigt vilket ledde till en kort blomning i början på maj som var över på bara fem dagar. Engt Comte Georges de Vogüé själva doftade det intensivt av blommor i vingårdarna under denna tid, vilket är mycket ovanligt. Vinmakaren François Millet valde att detta år skörda druvorna tidigare än vanligt (redan i slutet av augusti), vilket visade sig vara ett bra val. Druvorna som kom till vineriet var av exceptionell kvalitet och koncentration. Druvorna avstjälkades till 100% och jästes i öppna jäskar. Som alltid genomgick vinet en sen malolaktisk jäsning. Vinet lagrades därefter i 15-18 månader på 40-45% ny ek från skogen Tronçais.

Doft

2018 Musigny Vielles Vignes Grand Cru har en doft av stenmineral, viol, mogna mörka bär, blommor som lavendel och kaprifol, kryddor, tobaksblad och svart te. En enastående koncentration i doften.

Smak

Koncentrerad och komplex med både elegans och kraft. Otroligt fokuserad och tät med smaker som aldrig tar slut. En förförisk struktur och en balans och harmoni som man sällan träffar på. Vinet är ännu mycket ungt och behöver lagring för att ni sin fulla potential.

Lagring

Ett vin för vinkällaren som med tid kommer att ge sin tålmodige sparare valuta för tiden. Bäst 2024-2054.

Mat

Prova till fågel eller ljusa kötträtter, gärna med svamp, vinbaserade såser och sidfläsk. Eller varför inte i eget majestät?

Tips

Lufta en timme i karaff före servering. Servera vid 17-18ºC.

Dela med dina vänner