Så här beställer du vin

2018 Nerojbleo (nr 95414) – Gulfi

Ekologiskt

179,00 kr

Ny årgång! Ekologiska 2018 Nerojbleo från Gulfi visar verkligen upp hur storartad sicilianska druvan nero d’avola kan bli med stor potential för lagring och många möjligheter att matcha med mat.

Dina Viner: 90 poäng (++)

Beställ här

Gulfi grundades 1996 på sydöstra Sicilien, med vingårdar tillhörande underregionerna Noto, Etna och Cerasuolo di Vittoria. Vingårdarna omfattar cirka 70 hektar och är odlade med klassiska sicilianska druvsorter som nero d’Avola, frappato, nerello mascalese, nerello cappuccio och carricante. Egendomen har framför allt lyckats bevara Siciliens mångtusenåriga vintradition och deras hårda arbete i vingården och beskärning av vinrankor har till exempel gjort att ingen konstbevattning behövs. Gulfi har alltid jobbat efter ekologiska principer och sedan 2007 är hela deras produktion ekologiskt certifierad. Resultatet är ovanligt koncentrerade druvor och en minimal påverkan på landskapet. För att bevara så mycket som möjligt av vinets naturliga karaktär filtrerar de inte heller sina viner.

2018 Nerojbleo ett vin som skall symbolisera njuting och kärlek till marken man själv äger – därför har man valt Eros och Psyche som emblem på etiketten. Det är en hyllning till Siciliens terroir och klassiska druvsort nero d’avola som man vinifierar enligt gamla metoder och med lång lagringsprocess. Druvorna kommer från de soliga sluttningarna nära de Hybleiska bergen. Vigna Coste ligger nära Vigna Campo i Val Canzeria och är den största vingården i kommunen Chiaramonte Gulfi med sina 4 hektar. Altituden är 420 meter över havet med öst-västlig exponering i något sluttande terräng. Här är klimatet tempererat med milda vintrar och varma somrar. Rankrona är planterade i en densitet om 8000 rankor per hektar och beskärs enligt cordon-systemet med två grenar. Vingårdarna bevattnas ej och skördeuttaget är lågt. Nero d’avola anses vara den mest typiska druvan i regionen och är en av Siciliens mest kända. Den kalabriska synonymen för druvan är Calaurisi som översätts till “druvan (cala) från Avola (aurisi)”. Kommunen Avola ligger i provninsen Syracusa och man tror därför att det är härifrån druvan har sitt ursprung där den sedan spreds vidare till Val di Noto, Ragusano och Calatino och därefter till resten av Siclien. De bästa nero d’avola-vinerna ger utsökta röda viner med stor potential för lång lagring.

Druvorna till 2018 Nerojbleo skördades i slutet av september och vinifierades genom traditionellt lång maceration på skalen. Efter den malolaktiska jäsningen förflyttades vinet till 500- och 225-liters ekfat där det lagrades i minst ett år följt av två års flasklagring på egendomen innan vinet släpptes på marknaden. Gulfi själva anser att det är just den extra flasklagringen som är särskilt viktigt för att vinet skall kunna visa upp den expressiva frukt som nero d’avola kan uppbringa. Resultatet är ett mycket häftigt och smakfullt sicilianskt vin som verkligen hör hemma i var mans vinkällare.

Dina Viner (DVPE 2020-31 Issue 372): 90 poäng (++)
“Ett ungt, rikt och moget vin med hallon, slånbär, viol och körsbär. Lång eftersmak med choklad, kaffe och lite ogina syror, som ställer lite krav på sin konsument. Snyggt!”

Din Vinguide, Sofia Ander (8/12 2020)
“Rustika toner av körsbär, varm asfalt, soliga jordar, järnig sälta och torkade örter – detta är nero d’avola á la Gulfi. Lägg till lakritsrot, bakad fänkål, viol, svarta hallon och massor av energi och lyster. Urkul i sin unika stil.”

Doft

Fruktig och nyanserad doft med fatkaraktär och toner av mörka plommon, svarta vinbär, körsbär, mullbär, vanilj och kaffebönor. Fruktig, nyanserad smak med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, plommon, ceder, örter, tobak, kaffe och lavendel.

Smak

Djupt, rikt och fylligt vin med mörk frukt, tydliga tanniner och en lång avslutning.

Lagring

Bäst 2020-2030

Mat

Smakrika rätter av lamm, nöt och vilt.

Tips

Servera vinet vid 17 grader. Dekantera gärna innan servering.

Dela med dina vänner