Så här beställer du vin

2018 Prinsiòt Langhe Nebbiolo (78039) – Fratelli Alessandria

Ekologiskt

229,00 kr

Ny årgång! Fratelli Alessandria 2018 Prinsiòt Langhe Nebbiolo är ett underbart vin på nebbiolodruvan. Ett skolboksexempel på en Langhe Nebbiolo av högsta klass.

Beställ här

Famileproducenten Fratelli Alessandria håller till i den lilla byn Verduno i Barolo. Egendomen har varit i familjen Alessandrias ägo sedan år 1870 och devisen i familjen är att “Ett fantastiskt vin görs i en fantastisk vingård”. Den som idag ansvarar för att vingårdarna behåller sin fantastiska kvalitet är Gian Battista. Hans bror Alessandro och son Vittore delar på ansvaret för vineriet. Fratelli Alessandria producerar endast viner på sina egna druvor och har behållit den familjedrivna förvaltningen. Det har gjort att de har ett direkt och personligt förhållande med varje vingård. Vinerna görs med hantverksmässig respekt och utmärks av stolt elegans och charmig kryddighet. Fratelli Alessandria arbetar efter ekologiska principer, men är inte certifierad. Alla viner får jäsa naturligt. Vinet har lagrats tio månader i store ekfat före buteljering.

“Prinsiòt” är ett dialektalt substantiv i Piemonte som betyder “lilla prinsessa”, och har använts historiskt som ett smeknamn till familjen Alessandria av invånarna i Verduno. Prinsiòt är klassificerad som en Lange Nebbiolo och består till 100 procent av nebbiolo. Fratelli Alessandria vill skapa ett vin med bra struktur och elegans, med fin struktur och komplexitet som man kan dricka tidigare än barolovinerna han producerar. Druvorna kommer från tre vingårdslägen i Verduno: Sotto Orti , Campasso och Neirane, och vinstockarna är i snitt 10 år gamla.

Doft

2018 Prinsiòt Langhe Nebbiolo har många typiska dofter som man kan hitta i bra viner gjorda av nebbiolodruvan. Det finns inslag av blommor som rosor och viol, dessutom olika röda bärtoner, tobak, lakrits och mineral. Ren och bärfrisk doft.

Smak

Vinet har en fantastisk ren och fokuserad smak med massor av energi. Primärfrukten är framträdande med inslag av smultron, vildhallon, röda körsbär, örter, blommor och tobak. Fatlagringen i stora, begagnade fat har bidragit till vinets fina struktur och komplexitet. Vinets stadiga tanniner är mogna och väl integrerade. Ett mycket välgjort vin som kan njutas redan idag, och gärna tillsammans med en god matbit.

Lagring

Bäst 2020-2028.

Mat

Prinsiòt är ett välgjort vin och gör sig bäst tillsammans med eleganta maträtter. Vinet har mycket fina primäraromer, och de nyanserade tonerna i vinet kommer bäst fram när vinet kombineras med smaker som inte är för intensiva. Örtinlindad lammstek, älgstek med enebär och svamp eller en grytstekt fransyska på älg är några förslag.

Tips

Lufta gärna vinet en stund i karaff före servering.

 

Dela med dina vänner