Så här beställer du vin

2018 Saint-Joseph Poivre et Sol (nr 70876) – François Villard

259,00 kr

Ny årgång! 2018 Saint-Joseph Poivre et Sol är en mycket charmig Saint-Joseph med stiltypiskt pepprig karaktär. Perfekt att matcha med den fina köttbiten eller hantverkskorvarna.

Beställ här

Robert Parker har omtalat François Villard som en av de stora stjärnorna i norra Rhône. Och vi kan bara hålla med. Det är verkligen imponerande hur han snabbt har byggt upp en bred portfölj av spännande kvalitetsviner från olika ursprung i regionen. François har en kort historia inom vinverksamhet. Han började jobba på en restaurang, och samtidigt som vinintresset ökade blev han efter några år sommelier. Genom bekantskaper fick han möjligheten att köpa mark i Norra Rhône, och år 1989 planterade han de första vinstockarna. Han hade alltså ingen erfarenhet av att odla druvor eller producera vin, men fick i början hjälp av en erfaren vinproducent han kände och kunde därför komma igång snabbt. Två år senare beslutade han sig för att satsa på vinproduktion på heltid, och producerade samma år sitt första vin av egna och köpta druvor.

Saint Joseph tillhör norra Rhône, och är en av den största appellationen i norra Rhône. Geografiskt ligger området som ett smalt bälte längs med Rhônefloden mellan Annoay och Valence. Området producerar mestadels viner på syrah, men de gör även utmärkta vita viner på druvorna marsanne, roussanne och viognier. Rankorna som burit druvorna till 2018 Saint-Joseph Poivre et Sol är i snitt 20 år gamla, och kommer från på olika vingårdar i Saint Joseph. Gemensamt är att jordmånen på växtplatserna till stor del består av granit, jordmånen har bra dräneringsförmåga och vingårdarna ligger i branta sluttningar. Vinet har jäst i öppna kärl, dels i ekfat och dels i ståltank och man använder enbart vildjäst som finns naturligt på druvskalen Vinet lagras därefter i 18 månader i neutrala, franska fat som har använts tre till fem gånger tidigare. Namnet Poivre et Sol är en ordlek med franskans “poivre et sel” som översätts till “salt och peppar” – i tappningen Poivre et Sol blir betydelsen “peppar och jord” och är en blinkning till vinets peppriga karaktär. Den ungefärliga produktionen av Poivre et Sol är 20.000 flaskor per år.

Doft

En elegant, stor och komplex doft med inslag av röda och mörka bär, kryddor, svartpeppar, lakrits, mineral samt rostat kaffe.

Smak

Smaken är koncentrerad och komplex med en fin balans mellan mogen frukt, mogna tanniner och fruktsyra. Inslag av björnbär, svarta vinbär, bigarråer, rökta charkuterier samt hint av örter. Fattonerna är väl integrerade i vinet, och bidrar till inslag av vanilj och andra kryddor. Vinet är ungt i dagsläget, och vinner på lagring minst ett par år vilket gör att tanninerna upplevs mjukare. Ett harmoniskt och lång avslut.

Lagring

Bäst 2020-2025.

Mat

Serveras gärna vid cirka 18 grader. Njut gärna till smakrika ostar, vilt, kalv, lamm och fågel.

 

Dela med dina vänner