Så här beställer du vin

2018 Sancerre Rouge La Noue (nr 78034) – Claude Riffault

Ekologiskt

299,00 kr

Nytt i butiken: 2018 Sancerre Rouge La Noue är en imponerande kreation av skickliga Stéphane Riffault och något så ovanligt som en röd Sancerre gjort på pinot noir. Stiltypiskt och oemotståndligt.

Beställ här

Säger man namnet Etienne Sauzet är det många vinälskare som får ett leende på läpparna vid tanken på dessa enastående och högt eftertraktade Bourogne-viner, signerade Benoît Riffault, som varje år kommer i några få flaskor till Sverige. Vad många inte känner till är att Benoît är född och uppvuxen i Loiredalen på familjeegendomen som tagit sitt namn efter hans far; Domaine Claude Riffault Gården drivs idag av Benoîts bror Stéphane som är femte generationens vinmakare och de båda bröderna har fått samma gudabenådade talang – när Tryffelsvinets team nyligen provade igenom deras viner golvades vi av hantverket, kvaliteten och komplexiteten i Stéphanes viner. Det här är viner att älska och helt i stil med Sancerres stora stjärnor François och Pascal Cotat och Didier Dagueneau.

För första gången någonsin lanseras nu äntligen Claude Riffaults röda 2018 Sancerre Rouge La Noue för privatkonsumenter i Sverige! Vingårdarna behandlas försiktigt och med respekt för naturen enligt biodynamiska principer. Bland annat låter man ogräs växa mellan vinraderna för att dra till sig insekter och för att skapa dynamik och konkurrens i vingården. Riffault håller ett relativt lågt skördeuttag och hård beskärning i vingården. La Noue är en så kallad lieu-dit (vingårdsläge) som ligger 230 meters altitud över havet med 30-60-åriga pinot noir-rankor. Jordmånen är djup Kimmeridgian-kalksten, kallad Terres Blanches. Druvorna handskördas och kalljäses med naturlig jäst i betongkar i en månad. Därefter lagras vinet på ek i 12 månader följt av tre månader i betongkar. Domaine Claude Riffaults arbetar man i enlighet med biodymaniska principer (ej certifierade) och resultatet är hantverksmässiga viner som definieras av knivskarp mineralitet, otroligt välintegrerade fat och vibrerande livfull frukt på ett sätt man sällan stöter på i Sancerre .

Doft

En mycket komplex doft med fruktiga aromer av krossade jordgubbar, körsbär, lingon, skogsbädd, örter och söta kryddor

Smak

Smaken är utsökt elegant med stor druvtypicitet, frisk syra, mjuka men väldefinierade tanniner, en stor balans och en lång, örtig eftersmak.

Lagring

Bäst 2020-2025.

Mat

Ett elegant vin som passar utmärkt till eleganta rätter med fågel och kalv. Kan också serveras väl kylt till stekt fisk.

Tips

Serveras vid 16-18grader i stora kupor.

Dela med dina vänner