Så här beställer du vin

2018 Secateurs Red Blend (nr 75024) – Badenhorst Family Wines

149,00 kr

Beställs i låda om 3 flaskor. Ny bekantskap i Vinklubben – men knappast för vinälskaren! Smått legendariska vinmakaren Adi Badenhorst gör viner med lika stor personlighet som han själv. 2018 Secateurs Red Blend är Adi Badenhorsts förtjusande röda instegsvin. Druvorna kommer från egna och granngårdar där nästan alla rankor är gamla bush vines. Vinet fottrampas och lagras i en mix a gamla ekfat och betong.

Beställ här

Badenhorst Family Wines växer, tillverkas och lagras på gården Kalmoesfontein i Swartland. Av egendomens 60 hektar är 28 hektar planterade med vingårdar bevuxna av gamla bushvines i Siebritskloof-delen av berget Paardeberg. Gården ägs av de – enligt dem själva – mycket stiliga kusinerna Hein och Adi Badenhorst. Kusinerna kommer ursprungligen från Constantia där deras farfar var vingårdsansvarig på Groot Constantia i 46 år. Deras pappor växte upp bland rankorna och kom med tiden att rusta upp en förfallen källare som inte hade använts sedan 1930-talet där de börja göra naturviner enligt gamla metoder. Adi (Andre Adriaan) kom själv att växa upp i dess vingårdar där han spenderade sin ungdom med att plocka (stjäla) druvor. Han själv hävdar att allting började på riktigt för honom när Jean Daneel på Buitenverwachting lät honom göra sitt första vin där som 13-åring. Adi kom senare att studera vin i Elsenburg och spenderade därefter några skördar hos bland annat Château Angelus i Bordeaux, Alain Graillot i Rhône och Winter Hills i Nya Zeeland, men också på hemmaplan hos Simonsig, Steenberg och Groote Post för att slutligen vara vinmakare på Rustenberg i nio år. 2008 packade han ihop allting och köpte 60 hektar mark i Paardeberg med sin kusin Hein. Här praktiserar de ekologisk vinodling och gör naturliga viner enligt gamla metoder – precis som sina pappor. Dessa metoder innefattar traditionell vinmakarutrustning som gamla betongkar. Idag har Adi fått en smärre kultstatus i området, bland annat genom sina karaktärsfulla viner, men också som en medlem i Cape Winemakers Guild och som en grundare av Swartland Revolution och Swartland Independent. Dessutom är han en stolt pappa till Samuel Sunnyskies & Ana Kalander, papegojägare, LP-samlare, äggkokarmästare och te-konnässör (för att nämna några av hans självutnämnda egenskaper). Med sitt långa hår och vänliga sätt är han verkligen en karaktär man aldrig glömmer.

2018 Secateurs Red Blend är Adi Badenhorsts förtjusande röda instegsvin. Druvorna kommer från egna och granngårdar där nästan alla rankor är gamla så kallade bush vines som växer längs bergets fot. De gamla, obevattnade rankorna växer på granitjordar och är naturligt lågavkastande och producerar frukt av yttersta kvalitet. Vinet består av en blend på 82% cinsault, 10% shiraz och 8% grenache som handskördas, kyls ned av nattliga temperaturer och därefter krossas och överförs till öppna jäskar av betong.

Jäsningen äger rum under cirka två veckor och man använder sig av manuell pigeage – det vill säga att man trampar ner skalkappan med hjälp av fötter (Adi lovar att fötterna är mestadels rena) två gånger dagligen. Den färdiga juicen förs därefter över till gamla ekfat och berongkar – allt för att ha sån minimal smakpåverkan som möjligt på vinet för att istället framhäva primära fruktaromer. Vinet spenderar sju månader på ekfaten och betongkaren tillsammans med sin jästfällning. Vinet klaras inte innan buteljering men genomgår lätt filtrering.

2018 var den åttonde årgången av detta vin.

Doft

Vinets doft är generöst parfymerad med aromer av peppar, söta kryddor och röda frukter såsom körsbär, vildhallon och plommon.

Smak

Smaken har en mjuk men väldefinierad textur med eleganta men greppiga tanniner. Syran bidrar med en frisk fräschör till den medelfyllliga och komplexa kroppen. Vinet är omedelbart njutbart och tilltalande juicigt och mynnar ut i en lång, kryddig eftersmak.

Lagring

Vinet kan lagras i ca 3-5 år.

Mat

Passar väl till rätter med fågel, kalv och fläsk

Tips

Servera i stora kupor vid 16-18 grader.

Dela med dina vänner