Så här beställer du vin

2018 As 2 Ladeiras (nr 79955) – Viña Somoza

219,00 kr

Ny producent! Viña Somoza är en del av det nya, heta Spanien och deras 2018 Somoza As 2 Ladeiras är deras 100% godello som verkligen visar upp varför detta är en region att räkna med!

Beställ här

Viña Somoza grundades så sent som 2001 av Victor Fernandez som är en av galjonsfigurerna i dagens avant garde-rörelse som verkligen satt Valdeorras på kartan. År 2015 anställde Victor den talangfulle Javier Garcia (tidigare på 4 Monos) för att ytterligare förbättra kvalitetsarbetet på gården. Javier, som har en examen i både vitikultur och vinmakning, har gett gården det uppsving som Victor eftersökte med sin vision om att alltid eftersträva transparens och fräschör i sina viner. Han trivs därför i det regniga och pastotrala Valdeorras med sin stora mängd och variation av jordmåner och mikroklimat. I vingårdarna har man anammat principet ”lutte raisonée” det vill säga ekologiska principer utan att ännu ha ett certifikat.

Druvorna till 2018 Somoza As 2 Ladeiras kommer från Viña Somozas bästa vingårdar, belägna på mellan 500 och 640 meters höjd. Rankornas snittålder är 35 år och är planterade på sluttningarna längs floderna Bibei och Xares i byarna Chandoiro, Outar do Pregos och Larouco. Här åtnjuter rankorna perfekt solexponering från söder, sydost och väster på en mängd jordmåner, bestående av bland annat gneiss och xabre (sand). Druvorna skördas i 15-kiloskorgar och kallmacereras i 24-48 timmar. Därefter pressas druvorna och den spontana jäsningen äger rum på franska ekfat och foudres (samtliga lägen vinifieras separat). Den efterföljande fatlagringen äger rum i åtta månader och därefter fyra månader på flaska.

Detta är verkligen ett utsökt matvin som passar såväl till ostar (comté, munster, camambert) som grillad eller ugnsbakad vit fisk, grillade skaldjur, hummer, bläckfisk eller mustig skaldjurssoppa. Passar väl till såväl kyckling som vegetariska pajer.

The Wine Advocate om årgången för Somoza: “2018 is balanced, aromatic and fresh.”

Doft

Elegant och komplex doft med kryddiga toner av gul frukt, rostade nötter, orientaliska kryddor och en mineralisk sälta

Smak

Smaken är krämigt fyllig med stor balans och intensitet. Syran är pigg och frisk och eftersmaken lång och örtig.

Lagring

2020-2025

Dela med dina vänner