Så här beställer du vin

2018 Un Jour sur Terre (nr 75075) – Le Clos d’un Jour

Ekologiskt

249,00 kr

2018 Un Jour sur Terre är signerat den spännande Cahorsproducenten Clos d’Un Jour. Detta är deras terrakotta-lagrade cuvée – ett riktigt häftigt vin att prova!

Beställ här

Cahors är en oerhört spännande region. Dels för den vackra naturen och den goda maten, men ännu mer för deras unika viner. Här är det malbec-druvan som regerar vilket innebär unika viner jämfört med alla andra regioner i Europa. Cahors ligger i sydvästra Frankrike, ca 20 mil söder om Bordeaux. Hit, till Duravel, kom Veronique och Stéphane Azemar år 2000, ivriga att arbeta tillsammans för att ta fram en spännande produkt utan mellanhänder. Byggnaderna var i dåligt skick och vinstockarna behövde omstruktureras trots att de var trettio år gamla. Helt inställda på att lyckas restaurerar paret Azemar vingårdarna och moderniserar vineriet och vinmakningsteknikerna. Från att ha varit en region som gjort ganska tunga, klumpiga viner med mycket fat och tuffa tanniner är Azemars med och bidrar till att utveckla mer fruktdrivna och fräscha viner som kan lagras, men även en stil som kan njutas kort efter att de släpps på marknaden. De jobbar med malbecs unika karaktär och hittar rätt i den svåra balansen mellan kraft, koncentration, finess och rondör.

För första gången i Sverige! 2018 Un Jour sur Terre är gjord på 100 procent malbec (lokalt kallad côt) 6,5 hektar vingårdar med lerig kalkstensjordmån, som odlats utan bekämpningsmedel. Redan ute i vingårdarna sker noggrann selektering – endast 5-6 klasar lämnas kvar på varje ranka. De handskördade druvorna förs varsamt till vineriet där de olika druvsorterna och vingårdslägena fördes till tankar med hjälp av gravitationen och vinifierades separat. Vinifieringsprocessen startades med en fulltsändig avstjälkning av druvorna och därefter två till tre dagars inledande skalmaceration följt av fyra veckors jäsning i temperaturkontrollerade rostfria ståltankar. Vinet lagrades sedan i 18 månader i gamla terrakottakärl. Ingen filtrering gjordes, vilket gav ett komplext, koncentrerat vin packat med frukt. Vinet är ännu ungt och mår bäst av en rejäl luftning innan avnjutning. Efter att ha drabbats av fullständigt förlust av skörden såväl 2016 och 2019 är vi mycket glada att kunna presentera deras utsökta viner från årgång 2018.

Doft

Kompakt fruktdominerad doft med eleganta toner av björnbär, vinbär, bigarråer, orientaliska kryddor, ceylon-te och örter

Smak

Smaken är stram och elegant med stor koncentration och intensitet. Syran är i fin balans med de välmarkerade tanninerna och allting mynnar ut i en fruktigt kryddig avslutning

Lagring

Bäst 2020-2025

Mat

Det här är verkligen ett vin som inte ber om ursäkt för sig och lyfts ytterligare i kombination med rätt mat. Passar till smakrika rätter av mörkt kött och vilt i olika former.

Tips

Lufta i karaff i en timme före avsmakning och häll sedan tillbaka i flaskan.

Dela med dina vänner