Så här beställer du vin

2018 Verduno Pelaverga Speziale (74677) – Fratelli Alessandria

198,00 kr

Säljs i kolli om 6 flaskor.

Pelaverga Speziale är ett unikt vin gjort på den sällsynta druvan pelaverga, som bara finns Verduno. Vinet är medelfylligt, fräscht och komplext vin. Tonerna i vinet vitnar om druvor som har växt i ett svalt område i Barolo, då det har inslag av örter och fräscha röda bär. Även toner av läder, blommor och viss rökighet från jorden finns i vinet.

 

Famileproducenten Fratelli Alessandria håller till i den lilla byn Verduno i Barolo. Egendomen har varit i familjen Alessandrias ägo sedan år 1870 och devisen i familjen är att “Ett fantastiskt vin görs i en fantastisk vingård”. Den som idag ansvarar för att vingårdarna behåller sin fantastiska kvalitet är Gian Battista. Hans bror Alessandro och son Vittore delar på ansvaret för vineriet. Fratelli Alessandria producerar endast viner på sina egna druvor och har behållit den familjedrivna förvaltningen. Det har gjort att de har ett direkt och personligt förhållande med varje vingård. Vinerna görs med hantverksmässig respekt och utmärks av stolt elegans och charmig kryddighet. Fratelli Alessandria arbetar efter ekologiska principer, men är inte certifierad. Alla viner får jäsa naturligt.

Det här unika vinet är gjort på den sällsynta druvan pelaverga piccolo, som bara finns just i kommunen Verduno och har en egen DOC. Druvan ger viner på en ljus, röd färg men det mest typiska är just den peppriga doft som gett vinet sitt namn. Druvorna kommer från vingårdar på en area av totalt 2,6 hektar: Riva Rocca, Campasso, Boscatto, Sotto Orti och Galleria. Jordmånen är mycket kalkrik och vingårdarna ligger högt över havet.  Vinrankorna har genomsnittsålder på 20 år.

Druvorna till Verduna Pelaverga Speziale plockades för hand i slutet av september och fick jäsa och macerera i ståltank cirka sex-åtta dagar vid en temperatur på 25-26 grader. Vinet lagrades sedan i ett halvår på ståltank och cementtank och sedan i flaskan i två månader.

Pelaverga är för många fortfarande en okänd druva, och därför svårt att “pricka” om man testar blint. När man smakar vinet kan tankarna gå åt Jura och Cru Beaujolais i Frankrike, Burgenland i Österrike och flera kallklimatsområden i norra Italien. Prova och bilda din egen åsikt!

Doft

Pelaverga 2018 är ett aromatiskt, blommigt och mycket inbjudande vin som kommer från distriktet Barolo. Vinet känns härligt saftigt, och de fräscha röda bärtonerna kompletteras med inslag av peppar, torkade blommor och läder.

Smak

Pelaverga är ett relativt lätt, men inte alls ett enkelt vin. Tonerna i vinet vitnar om druvor som har växt i ett svalt område i Barolo, då det har inslag av örter och fräscha röda bär. Även toner av läder, blommor och viss rökighet från jorden finns i vinet. Det här medelfylliga vinet har mjuka tanniner och en bra fräschör. Eftersmaken är saftig och härlig med toner av fräscha röda bär.

Vinet kan gärna dekanteras före njutning, men det är inte nödvändigt.

 

Lagring

Bäst 2019-2022.

Mat

Det här vinet är så läckert som det är att det egentligen bara kräver gott sällskap för en perfekt kombination. Det är dock även ett fint matvin som möter upp enklare kötträtter och charkuterier eller helgrillad kyckling galant.

Dela med dina vänner