Så här beställer du vin

2018 Wild Soul Beaujolais Villages (79200) – Julien Sunier

199,00 kr

Slutsåld. Beställs i kolli om 3 flaskor.

Wild Soul Beaujolais 2018 är ett energiskt, saftigt vin med härliga inslag av röda bär, blommor och mineral. Mjuka tanniner och ett mycket fräscht avslut. Klar att njutas redan idag.

Julien Sunier är en av de mest spännande små egendomarna som blommat upp i Beaujolais under de senaste åren och hans viner är utmärkta exempel på varför nästan hela vinvärlden dricker och pratar om Beaujolais. Sunier växte upp i Dijon, men kommer inte från någon vinfamilj. Istället fick han hjälpa sin mor i hennes frisörsalong, och en av hennes stamkunder råkade vara Christophe Roumier. Efter att Julien tagit examen bestämde hans sig för att jobba hos Roumier. De efterföljande åren spenderade han sedan med att resa världen över och jobba på olika vingårdar. När han återvände till Bourgogne arbetade han med vinproducenterna Nicolas Potel i Nuits Saint-Georges och Jean-Claude Rateau i Beaune, vilka startade hans passion för ekologisk och biodynamisk vinodling. Under våren 2008 bestämde sig Julien för att fullfölja sin dröm om att starta något på egen hand, där han kunde driva en egendom helt ekologiskt och med naturlig vinframställning. Han tog över tre hektar tätt planterade gamla vinstockar i Cru-byarna Fleurie, Morgon och Régnié. Han arbetar för närvarande för att omvandla alla sina vingårdar till ekologisk vinodling och och arbetar liksom flera andra hajpade producenter i området med försiktig vinmakning. Vinerna får jäsa naturligt, ingen klarning eller filtrering förekommer och han är försiktig med svavelanvändning.  Han har fått stor uppmärksamhet för sitt arbete. Jancis Robinson skriver till exempel ” I have been struck by the quality of every one of his wines I have been lucky enough to taste”.

Wild Soul Beaujolais Villages är ett relativt nytt projekt som kom till eftersom hans viner blivit allt ”för” populära, och han ville kunna erbjuda mer vin.  Han har därför köpt druvorna från de grannar som håller tillräckligt hög kvalitet. Druvklasarna (från rankor på stenig granitjord) har avstjälkats manuellt, pressats manuellt i vertikalpress och sedan jäst genom maceration carbonique. Lagrat i stora ekfat. Resultatet är oemotståndligt! Både Robert Parker och Vinous ger Wild Soul 90 poäng.

Doft

Ung, härlig rödbärig doft med animaliska toner samt inslag av blommor, lakrits och en viss stenig rökighet.

Smak

Bärig, frisk och saftig smak med toner av röda körsbär, vildhallon och röda vinbär.  Mjuka tanniner, medelfyllig och en uppfriskande syra som bidrar till en lång och bärig eftersmak.

Lagring

Bäst 2020-2022

Mat

Det här är ett mycket användbart vin som är gott på egen hand, till charkbrickan eller till örtkryddad kyckling i ugn.

Tips

Servera vinet svalt.

 

Dela med dina vänner