Så här beställer du vin

2019 Châteauneuf du Pape Cuvée Réservée (nr 93194) – André Brunel

Placeholder

289,00 kr

2019 Châteauneuf du Pape Cuvée Réservée är ett helt nytt vin på svenska marknaden – en imponerande Châteauneuf-du-Pape från skickliga Domaine André Brunel.

Dina Viner: 92 poäng (++)

Domaine André Brunel sällar sig till skaran av riktigt anrika egendomar i Frankrike. I ett dokument från år 1735, kan man läsa att familjens anfäder köpte mark i byn Châteauneuf av biskopen i Avignon. Här planterade Brunel vinstockar och sålde vin i fat i liten skala, bland annat till Bourgogne under kommande århundrade. Luciens son, André, övertog verksamheten år 1971, och omplanterade syrah som hade planterats strax efter vinlusens förödelse på slutet av 1800-talet. Det är tack vare hans minutiösa arbete som gården nått dagens stjärnstatus. Nu består planteringen till 70 procent av grenache, 18 procent mourvèdre, 10 procent syrah och 2 procent cinsault. Före varje omplantering låter André numera marken vila i sju år. Då hinner jorden återställas så naturligt som möjligt, endast kompost tillsätts – inga kemikalier eller gödningsmedel används i odlingen. Vinerna är kända för att vara rika och koncentrerade samtidigt som de är eleganta. Sedan 2012 är också Andrés son, Fabrice, en viktig del av vinmakningen på egendomen, även om det ännu är André som har det slutgiltiga ordet. Andre själv är idag i övre 70-årsåldern och uppskattar Sancerre-viner och Quentin Tarantino-filmer enligt egen utsago.

På Domaine André Brunel använder man sig av såväl hela klasar som avstjälkade druvor och man arbetar med såväl ek, betong och ståltankar. Man föredrar att arbeta med betong och stål för att bibehålla renhet i frukten. Enbart syrah-druvorna får spendera tid på ekfat (det innebär att enbart cirka 10% av blenden i deras Châteauneuf-du-Pape har lagrats på ek, vilket märks i dess oemotståndligt fruktrena karaktär). De olika druvorna och vingårdslägena viniferas separat och den slutgiltiga blenden sker vanligtvis 16-18 månader efter skörd. Generellt har vinerna en hög andel grenache i basen med inslag av mourvèdre och syrah för att addera textur, men den procentuella andelen av de olika druvsorterna varierar från år till år beroende på årgångens karaktäristik. 2019 Châteauneuf du Pape Cuvée Réservée är ett imponerande vin, gjort på inköpta druvor. Vinet har grenachedominas med 15% syrah som lagrats på fat. Vinet buteljeras ofiltrerad.

Dina Viner (DVPE 2020-31 Issue 372): 92 poäng (++)
“Ung doft med rikt mogen frukt, solmogna, varma bär, viol, hallon, björnbär och varma örter. Smaken är djup med härligt solmogen varm frukt med choklad, bigarråer, mineraler och varma örter.”

Din Vinguide, Sofia Ander (8/12 2020)
“Flörtig påve med djup, fokus och eggande frukt. Frestande årgång laddad med vilda hallon, viol, knapriga skogsbär, vilda örter, lakritsrot och livliga syror. Södra Rhone och 2019 är ett långlivat giftermål som bjuder in till en vacker vinromans redan.”

Doft

2019 Châteauneuf du Pape Cuvée Réservée  har en stor nyansrikedom och uttrycksfullhet med komplexa toner av röda körsbär, björnbär, nymald svartpeppar,  franska örter, lakrits, och nyanserade fatkryddor.

Smak

Vinet bärs upp av en tydlig men mycket finkornig tanninstruktur och balanseras av syrans friskhet.

Lagring

Bäst 2020-2030

Mat

Det här är ett elegant vin med mycket smak, så välj maträtter med nyanserade smaker. Vi föredrar lamm, rådjur, hjort och oxfilé, antingen grillat, stekt eller i köttgrytor.

Tips

Lufta gärna en stund i glaset innan servering. Serveras vid ca 18 grader.

Dela med dina vänner