Så här beställer du vin

2019 Cuvée Sommelongue Côtes-du-Rhône (71810) – Domaine André Brunel

139,00 kr

Säljs i kolli om 6 flaskor

NY ÅRGÅNG! 2019 Cuvée Sommelongue Côtes-du-Rhône är ett smakrikt och fruktigt vin med en fräsch syra. Välgjort och mycket prisvärt!

Beställ här

Domaine André Brunel sällar sig till skaran av riktigt anrika egendomar i Frankrike. I ett dokument från år 1735, kan man läsa att familjens anfäder köpte mark i byn Châteauneuf av biskopen i Avignon. André, övertog verksamheten år 1971, och omplanterade syrah som hade planterats strax efter vinlusens förödelse på slutet av 1800-talet. Det är tack vare hans minutiösa arbete som gården nått dagens stjärnstatus. Inga kemikalier eller gödningsmedel används i odlingen. Vinerna är kända för att vara rika och koncentrerade samtidigt som de är eleganta. Sedan 2012 är också Andrés son, Fabrice, en viktig del av vinmakningen på egendomen, även om det ännu är André som har det slutgiltiga ordet. Andre själv är idag i övre 70-årsåldern och uppskattar Sancerre-viner och Quentin Tarantino-filmer enligt egen utsago.

Druvorna till Côtes-du-Rhône Cuvée Sommelongue kommer från ett område som heter just Sommelongue. Sommelongue är beläget norr om staden Orange i en kommun som heter Uchaux i Côtes du Rhône, där Brunel äger 10 hektar. Stockarna planterades år 1965 och skördeuttaget är 35 hl/ha. Druvorna skördas för hand vid optimal mognad. 80 procent av druvorna avstjälkas före jäsningen som pågår under tre-fyra veckor i betongkärl. Efter 24 timmas kallmacererartion får musten därefter macererara vid varmare temperatur i fyra veckor. Vinet genomgår malolaktisk jäsning och ligger kvar i emaljerade tankar i ungefär ett år före buteljering. Årgång 2019 blev en kvalitetsmässigt bra årgång för Södra Rhône. Den mest odlade druvan grenache trivdes särskilt bra, även om skördeuttaget för många vad mindre än normalt. Syrah uppnådde full mognad och gav både kvalitetsmässig och kvantitetsmässig bra resultat. Fylliga, kraftiga, koncentrerade viner väntas.

Doft

Ung fruktig och doft med toner av röda frukter som körsbär, hallon, vildhallon, plommon samt inslag av lakrits och örter som mynta och timjan.

Smak

Smaken är fruktig och elegans med en frisk syra och uppiggande tanniner. Vinets finkorniga och mjuka tanniner, bidrar till vinets tilltalande struktur tillsammans med den imponerande balansen mellan frukt och kropp. Vinet är medelfylligt som avslutas i en fruktdriven eftersmak.

Lagring

Bäst 2021-2025

Mat

Då vinet är medelfylligt och smakrikt, är det bra att välja medelfylliga maträtter till vinet. Som basvara rekommenderar vi kyckling, gris eller lamm. Välj ugnsstekta grönsaker som du kryddar med franska örter och toppad med riven parmesan. Det går självklart lika bra att grilla råvarorna, och då kan du tänka på att vara generös med en god olivolja och salt när du grillar.

Tips

Lufta gärna en stund i glaset innan servering. Serveras vid ca 17 grader.

Dela med dina vänner