Så här beställer du vin

2019 Langhe Nebbiolo (nr 71891) – Azelia

195,00 kr

Ny årgång av Azelias populära Langhe Nebbiolo från 2019 – ett vin att matcha till mat eller njuta som det är. Skloboksexemplet av en klassisk Langhe Nebbiolo!

Beställ här

Azelias historia börjar 1920 när adelsmannen Lorenzo Scavino (man är nära släkt med Paolo Scavino) började vinfiera delar av familjens vingårdar i hjärtat av Barolo-regionen. Sonen Alfredo skötte buteljeringen och de började efter en tid att exportera sina viner. Sakta började de göra sig ett namn utomlands och deras verksamhet drevs vidare av barn och barnbarn till Lorenzo. Idag är det femte generationen som driver gården, Luigi och hans fru Lorella. Sonen som döptes efter grundaren, Lorenzo har också en aktiv del i verksamheten. Vingårdarna ligger i fantastiska lägen och deras filosofi är att sköta sina vingårdar minutiöst för hand, något som de har fått med sig genom åren. Luigi och Lorenzo månar om varje liten druvklase och ser till rankorna trivs så bra det bara går, utan att ta till kemikalier och sådant som kan skada den dyrbara jorden. Detta är de mycket stolta över. Azelia var också en av de första att börja tappa sina viner själva istället för att sälja dem på bulk, vilket var revolutionerande på den tiden det begav sig. Namnet Azelia kommer från de små vackra blommor som växer i vingårdarna. Etiketten pryds också av två guldfåglar som representerar de små fåglar som springer omkring bland rankorna som Luigi tycker så mycket om. Azelia producerar Dolcetto d’Alba, Barbera d’Alba, Langhe Nebbiolo och flera olika Baroloviner; en Classico och några vingårdsbetecknade (Bricco Fiasco, San Rocco, Margheria) samt en Barolo Riserva.

Azelias 2019 Langhe Nebbiolo görs på nebbiolodruvor från 2,2 hektar vingårdar i Castiglione Falletto, Serralunga d’Alba. Snittåldern på rankorna är hela 20 år – alltså tillräckligt gamla för att göra Barolo, men Luigi har valt att hålla dem nedklassificerade i väntan på att de skall bli ännu äldre. Här får man alltså mycket vin för pengarna! Vinet jäses och lagras på ståltankar för att lyfta fram druvans fruktiga karaktärer. Målet är att skapa ett vin som passar till den goda vardagsmaten och det lyckas de verkligen med – detta utsökta vin har aldrig varit bättre än 2019!

Doft

Nyanserad doft med inbjudande fruktighet, blommiga toner av viol samt inslag av körsbär, jordgubb, svarta vinbär och en liten kryddighet

Smak

Friskt, fruktigt, elegant smak med mogna körsbär, röda bär, viol och kryddor. Perfekt balans och mjuk fin avslutning.

Lagring

Går att dricka redan nu, men lufta gärna i karaff i minst en timma. Bäst mellan 2020-2025

Mat

Särskilt god till det italienska köket med hemgjord pizza, färsk pasta med egen tomatsås och kryddiga korvgrytor.

Dela med dina vänner