Så här beställer du vin

2019 Rosso di Montalcino (nr 76706) – Ciacci Piccolomini

199,00 kr

Tillfälligt Slut Stiltypiskt rödfruktig är denna 2019 Rosso di Montalcino från skickliga Ciacci Piccolomini – ett vin att njuta till köttgrytor, chark, ugnsstekt kyckling eller pizza.

Säljs i kolli om 6 flaskor.

Priserna och utmärkelserna haglar ständigt över Ciacci Piccolomini d’Aragonas viner och de har välkomnats med öppna armar av vinklubben. Och det är inte svårt att förstå varför – detta är verkligen skolboksexemplet på klassiskt finstämda viner från området. Giuseppe Bianchini och hans familj ärvde det mäktiga 1600-talsslottet i Castelnuovo d’Abate i Montalcino år 1985. Idag har hans son Paolo tagit över och bedriver vinproduktion, olivodling, biodling och bränner lite grappa. De gör Brunello av absolut toppklass och har anammat den nya, modernare stilen i Montalcino, vilket bland annat innebär tillgängligare frukt och tydlig fathantering. Man förvaltar över ca 30 hektar bara för Brunello och vingårdarna breder ut sig i syd- och sydvästsluttning runtom byn Montalcino med vingården Pianrosso som domänens bästa läge. Men det är långt ifrån det enda man producerar – Piccolomini gör även strålande viner av såväl sangiovese som  internationellt kända druvsorter.

Druvorna till Ciacci Piccolominis 2019 Rosso di Montalcino kommer från en 7,76 hektar stor vingård belägen 240-360 meter över havsnivå. Vinet består av 100% sangiovese som jästs i ståltankar och betongkärl och därefter lagrats på 20-75 hektoliters slavonska ekfat i 12 månader. Vinet gjordes första gången årgång 1987 och har sedan dess mottagits med öppna armar av såväl vinkritiker som vinälskare för sin förtjusande tillgängliga stil.

Doft

Fruktdriven doft med generösa toner av röda körsbär, bigarråer, lingon och örter parat med lakrits, söta kryddor, färska tobaksblad och en touch mynta.

Smak

Smaken är stiltypiskt rödfruktig med frisk syra och välpolerade tanniner. Eftersmaken är lång, avrundad och frisk – ett skolboksexempel på en Rosso di Montalcino!

Lagring

Bäst 2021-2026

Mat

Gott till rustika köttgrytor, chark, ugnsstekt kyckling eller pizza.

Dela med dina vänner