Barbaresco 2014 (nr 76911) – Cantina del Pino
345,00 kr
SLUTSÅLD
Vinet har rena, typiska dofter från nebbiolo-druvan med toner av bär, blommor, tjära och tjära. Du hittar även en hint av fatkryddor. Vinet är uppfriskande och har ett djup och en struktur som gör det mycket intressant och gott. Eftersmaken är lång, fräsch och fruktig.
Robert Parker: 92 poäng!
Fram till år 1997 sålde familjen druvorna till Produttori del Barbaresco (det lokala kooperativet). Men Renato ville ta det stora steget att producera egna viner, och bestämde sig för att investera i all utrustning som behövs för att framställa egna viner. Det var ett stort steg för familjen, inte minst på grund av att hans pappa var en central person i Produttori del Barbaresco. Den största anledningen till att han ville starta själv, var att han ville att vinerna bättre skulle spegla terroiren druvorna hade växt i, en aspekt han saknade i kooperativet. Han ville ha bättre kontroll på hela kedjan från odling till det färdiga vinet, och då var enda sättet att producera egna viner.
Han har gått oenologi-skolen i Alba, mest på grund av att hans far ville att han skulle göra det. I början var han inte så intresserad, men efter ett tag fattade han större och större intresse.
Renato skördar manuellt och använder inga bekämpningsmedel. Cantina del Pino är inte ekologiskt certifierade, men jobbar ekologiskt. De använder både franska barrique och slovenska botti vid lagring. Alla vinerna jäser ut totalt, vilket gör att vinerna inte har någon restsötma alls.
Barbaresco består av druvor från två av fyra cru-vingårdar han har: Starderi och Ovello. Renato strävar efter att göra ett ursprungstypiskt Barbaresco vin, och det tycker han att han uppnår genom att blanda druvor från de här vingårdarna. Varje vingård bidrar till något unik och tillsammans får han fram ett vin med bra struktur, mjukare tanniner, ett komplext aromspekter och en fin fruktighet. Vinstockarna är 30-35 år gamla. Skördeuttaget ligger på 40 hektoliter per hektar. Vinet har jäst i ståltankt och de har endast använt naturlig jäst. Produktion: 6 000 – 8 000 flaskor, beroende på år.
92 poäng av Robert Parker.
Doft
Vinet har rena, typiska dofter från nebbiolo-druvan med toner av bär, blommor och tjära. Det är ett riktigt härligt Barbarescovin som är ungt, men samtidigt både elegant och redan komplext.
Smak
Även smaken är mycket elegant, och du kan hitta toner av både röda och mörka bär, samt hint av kryddor, tjära, viol och tobak. Vinet har lagrats i små ekfat, men ekfatstonerna är mycket nyanserade och mycket väl integrerade i vinet. Barbaresco 2014 känns uppfriskande och har ett djup och en struktur som gör det mycket intressant och gott. I den långa eftersmaken är det i första hand fruktigheten som lyfts fram av den uppfriskande syran.
Lagring
Bäst 2018-2028.
Mat
Det finns naturligt mycket tanniner i viner gjorda på nebbiolo-druvan. Det här vinet har mycket fruktighet som döljer tanninerna, men du måste ta hänsyn till tanninerna i vinet när du ska laga mat så begränsa söta ingredienser. Det går bra att servera både fågel och kött till det här vinet, det som spelar större roll är vilka tillbehör du väljer. Älgfärsbiffar med viltsås, lammfärsbiffar med gräddsås, pasta carbonara, rostbiff med rostad potatis och svampstuvning är några exempel på enklare rätter som passar utmärkt.
Tips
Lufta gärna vinet en stund i karaff före servering.