Så här beställer du vin

Barbaresco Albesani 2014 (nr 79089) – Cantina del Pino

Ekologiskt

429,00 kr

Slutsåld.
Härliga bäriga toner med inslag av vildhallon, körsbär, mogna tranbär, mullbär samt nyanserade mineraltoner. Ett fantastiskt komplext och elegant vin som har en full harmoni mellan tanniner, frukt och syra.

Robert Parker: 94 poäng!

Fram till år 1997 sålde familjen Vacca druvorna till Produttori del Barbaresco (det lokala kooperativet). Men när sonen Renato tog över, ville han ta det stora steget att producera egna viner. Det var ett stort steg för familjen, inte minst på grund av att hans pappa var en central person i Produttori del Barbaresco. Den största anledningen till att han ville starta själv, var att han ville att vinerna bättre skulle spegla terroiren (växtplatsen) druvorna hade växt i, en aspekt han saknade i kooperativet. Han ville ha bättre kontroll på hela kedjan från odling till det färdiga vinet, och då var enda sättet att producera egna viner.

Renato skördar manuellt, och använder inga bekämpningsmedel. Cantina del Pino är inte ekologiskt certifierade, men jobbar ekologiskt. Cantina del Pino använder både franska barrique och slovenska botti. Alla vinerna jäser ut totalt, vilket gör att vinerna inte har någon restsötma alls.

Cantina del Pino äger 1 hektar i vingården Albesani. Vingården vetter mot syd, så druvorna mognar något snabbare på den här vingården jämfört med vingården Ovello. Jordmånen består av kalkhaltig vit kalksten, inblandad med ådror av sand och röd lera. Vingården ligger bra skyddat från vindar, den ligger högt upp långt från Tanaro-floden och blir därför inte så påverkad av dimman. Effekten blir oftare mörk frukt i vinet. Vinstockarna planterades år 1998. Skördeuttaget ligger på 40 hektoliter per hektar.

Vinet har jäst i ståltankar vid 26 graders temperatur, och jäsningen samt den malolaktiska jäsningen pågick i 30 dagar. Vinet har lagrats i ekfat i 12 månader och sedan i botti i 12 månader, och till sist 18 månader i flaska. Renato vill undvika mycket kontakt med oxygen, därför flyttar han vinet endast två gånger. Produktion: 3 000 flaskor.

Robert Parker: 94 poäng.

Doft

Härliga bäriga toner med inslag av både röda och mörka bär, som vildhallon, körsbär, mogna tranbär och mullbär. Vinet har även nyanserade mineraltoner. Det är fortfarande ett ungt vin, och komplexiteten ökar om du dekanterar vinet.

Smak

Det första man möts av är en insmickrande, fräsch och koncentrerad smak av mogna bär, mineral och blommor. Vinet är mycket ungt, men redan nu är det både elegant och tillgängligt med tydlig druvkaraktär. Barbaresco Albesani är helt torrt, så det finns ingen sötma som lindar in de torra, men eleganta tanninerna. Fantastisk balans mellan tanniner, frukt och syra. Med lagring kommer komplexiteten att öka, då vinet har alla förutsättningar som behövs för att det ska utvecklas positivt.

Lagring

Bäst 2018-2033.

Mat

Till det här eleganta vinet serverar man en elegant maträtt utan stora och intensiva smaker. Saltimbocca är gott till, även kalvfilé med rödvinsås och blomkålspuré toppad med bacon blir mycket gott till vinet.

Tips

Lufta gärna vinet en stund i karaff före servering.

Dela med dina vänner